#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Těhotenská anémie a deficit vitaminu D

5. 9. 2016

Nedostatek železa je velmi často doprovázen deficitem vitaminu D. Navíc se zdá, že interakce mezi železem a vitaminem D v lidském metabolismu mohou ještě podtrhovat tuto asociaci.

Metodika studie

Těhotné v adolescentním věku jsou obzvláště náchylné k nedostatku vitaminu D i železa a právě v této skupině byly sledovány vztahy mezi hladinami těchto látek. Jednalo se o prospektivní longitudinální studii sledující 158 těhotných žen mladších 19 let. Byly posuzovány hladiny vitaminu D a železa v polovině těhotenství (kolem 25. týdne těhotenství) a v období porodu (zhruba kolem 40. týdne těhotenství). Ke stanovení asociace mezi hladinami vitaminu D a železem byla použita lineární regresní analýza. Mediační analýza byla použita k určení přímého a nepřímého vztahu mezi hladinou vitaminu D, hemoglobinem a erytropoetinem v mateřském séru.

Výsledná zjištění

Mateřský 25-hydroxyvitamin D [25(OH)D] byl pozitivně asociován s mateřským hemoglobinem jak v průběhu těhotenství, tak za porodu. Anémie byla 8× častější u adolescentních těhotných, které za porodu měly koncentraci 25(OH)D < 50 nmol/l, než u žen s hladinou 25(OH)D ≥ 50 nmol/l. Mateřská hladina 25-OH-D byla negativně asociována s hladinou erytropoetinu, a to v průběhu těhotenství i za porodu.

Signifikantní vztahy mezi 25(OH)D a hemoglobinem mohou být vysvětleny jednak přímou závislostí hemoglobinu na 25(OH)D a jednak nepřímo, kdy je vliv zprostředkován pomocí erytropoetinu.

Závěr

V této skupině těhotných žen byly suboptimální hladiny vitaminu D asociovány se zvýšeným rizikem deficitu železa a naopak. Tato zjištění jen ukazují na nutnost vyšetřování širšího spektra nutrientů v průběhu těhotenství při výběru prenatálních suplementů a také potvrzují fakt, že ne všechny anémie se dají vyřešit pouhým podáváním železa.

(boba)

Zdroj: Thomas C. E., Guillet R., Queenan R. A. et al. Vitamin D status is inversely associated with anemia and serum erythropoietin during pregnancy. Am J Clin Nutr 2015 Nov; 102 (5): 1088−1095.



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#