#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Anémie dospívajících dívek − všímáme si jí dostatečně?

7. 11. 2016

Adolescence je období charakteristické urychlením vývoje a zvýšením nutričních nároků, ale také hormonálními a psychickými změnami, které do značné míry determinují životní styl mládeže. Anémie je proto zejména u dívek poměrně častá a bylo by chybou mávnout nad ní rukou.

Úvod

Rychle rostoucí organismus dospívajících nejen vyžaduje více živin pro množení buněk a mineralizaci kostí, ale dochází také ke zvětšení objemu krve. Pokud nemá docházet k prosté diluci, je třeba dodávat dostatek živin k posílení krvetvorby. Zásadním mikronutrientem je zde železo − a to často chybí.

Některé děti trpí sideropenií od dětství, u jiných nastane deficience až v pubertě. Tyto problémy jsou časté zejména v rozvojových zemích, například v Indii trpí anémií 45 % děvčat. Nicméně ani v zemích západního světa není nedostatek železa zřídkavý, například u švýcarských dívek se anémie vyskytuje ve 14,5 % případů.

Proč tomu tak je?

  • Mladí lidé v tomto věku začínají více rozhodovat o své stravě a jsou méně pod dohledem rodičů.
  • Neznají však zásady zdravé výživy a nedovedou určit, co opravdu potřebují.
  • Jsou pod značným vlivem vrstevníků a nechtějí se od nich lišit, zlozvyky ve stravování se tedy snadno šíří.
  • U dívek navíc hraje roli touha po velmi štíhlé postavě. Tuto snahu obvykle uskutečňují tím nejhorším způsobem − hladověním.
  • Mládeži často není připravována kvalitní a pestrá strava, nezřídka jsou odkázáni sami na sebe. Co si umí opatřit jedinec na prahu dospělosti, který neumí vařit? Fastfoodové jídlo, které mu dodá příliš mnoho energie, sodíku a tuku, zatímco mikronutrienty chybějí. Sideropenií a obecně deficiencí mikronutrientů tedy trpívají dívky štíhlé i obézní.

Samotné hormonální hladiny mají také značný vliv na krvetvorbu. Androgeny stimulují tvorbu erytropetinu, zatímco estrogeny inhibují jeho účinek. Prevalence anémie je v souladu s tímto faktem vyšší u dívek. Silný vliv může mít rovněž menarché − silné menstruační krvácení je jednou z běžných příčin sideropenické anémie, ale i slabší krvácení může mít negativní dopad, pokud je nedostatečný přísun železa ve stravě. Sníženou hladinu hemoglobinu pozorujeme také při infekcích.

Jaký zvolit přístup v prevenci?

  1. Edukaci, která zajistí správnější volbu stravy.
  2. Doplňky stravy, které obsahují nejčastěji postrádané živiny.
  3. Fortifikaci stravy, která umožní přirozenou cestou získat více živin než z nativních potravin.
  4. Svůj význam má i včasná léčba infekcí a imunologická péče o často nemocné.

Především je však nutné tento problém nebagatelizovat a poskytovat dívkám aktivní pomoc za spolupráce rodičů a školy.

(pez)

Zdroj: De Andrade Cairo R. C., Rodrigues Silva L., Carneiro Bustani N., Ferreira Marques C. D. Iron deficiency anemia in adolescents: a literature review. Nutr Hosp 2014; 29 (6): 1240−1249, doi: 10.3305/nh.2014.29.6.7245.



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#