#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Útěk z pasti sezónní alergie

4. 9. 2017

V Evropě žije zhruba 150 milionů alergiků. Alergické je každé třetí dítě a podle odhadu některých odborníků bude za deset let trpět alergií každý druhý Evropan. Astma a alergie mají lví podíl na zdravotní péči o tyto nemocné a mohou ohrozit i jejich život. V porovnání s nimi jsou diagnózy jako alergická rinitida bagatelizovány. Je to však adekvátní postoj?

Podléčený a podceňovaný problém

Je to právě alergická rinitida, která představuje z celosvětového hlediska největší socioekonomickou zátěž, vyšší než astma, diabetes nebo srdeční choroby. Náklady na její léčbu jsou enormní. A její vliv na život pacientů je hlubší, než by se zdálo. Zhoršuje jejich spánek, má negativní vliv na kognitivní funkce a zvyšuje také riziko dopravních nehod. Alergická rinitida je navíc rizikovým faktorem pro vznik bronchiálního astmatu.

Zdá se, že je nejvyšší čas vzít ji vážně.

Chyba ovšem není vždy na naší straně. Sami nemocní obvykle nevyhledávají odbornou pomoc, dokud jejich příznaky nejsou nesnesitelné. Ostatně u lékaře se jim nedostane vždy adekvátní pomoci. V rutinní praxi je totiž alergická rinitida často podceňována a nedostatečně léčena. Nemocní pak pokračují v samoléčbě pomocí volně prodejných léčiv, nebo dokonce homeopatik.

Dalším důležitým aspektem této problematiky je, že nemalá část pacientů zůstává symptomatická navzdory adekvátní léčbě, i kombinované.

Jak z této pasti ven?

Prvním krokem v léčbě středně těžké až těžké alergické rinitidy jsou obvykle antihistaminika a/nebo intranazální kortikoidy. Jestliže symptomatika přetrvává, další možností může být kombinace azelastinu s flutikasonem. Kombinace těchto dvou látek má podivuhodné vlastnosti, především značnou šíři účinku na patofyziologický mechanismus vzniku alergické rinitidy. Velkou výhodou je rovněž složení vehikula, které má nízkou viskozitu a malý rozměr kapének, které spolu se širším úhlem rozstřiku spreje umožní lepší pokrytí nosní sliznice.

Kombinace azelastinu a flutikasonu je v současnosti považována za nejúčinnější léčebnou modalitu pro pacienty s alergickou rinitidou. Nosní a oční příznaky tlumí výrazně lépe než antihistaminika a kortikoidy. Nemocným zvyšuje kvalitu života a nabízí skutečné řešení.

(pez)

Zdroj: Rossi O., Massaro I., Caminati M. et al. Escaping the trap of allergic rhinitis. Clin Mol Allergy 2015; 13 (1): 17, doi: 10.1186/s12948-015-0023-y.



Štítky
Alergologie a imunologie Otorinolaryngologie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#