#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Topický azelastin je účinný u celoroční alergické konjuktivitidy

28. 3. 2013

Azelastin významně zmírňuje svědění očí a zarudnutí spojivek u pacientů se středně závažnou a závažnou celoroční alergickou konjunktivitidou. Jeho účinnost je minimálně stejná jako u levocabastinu a je velmi dobře snášený.

Azelastin významně zmírňuje svědění očí a zarudnutí spojivek u pacientů se středně závažnou a závažnou celoroční alergickou konjunktivitidou. Jeho účinnost je minimálně stejná jako u levocabastinu a je velmi dobře snášený.

Azelastin je selektivní antagonista H1 receptorů, který brání vyplavení histaminu a zasahuje do aktivace několika dalších mediátorů alergického zánětu. Jeho účinnost je prokázána u sezónní alergické konjunktivitidy. V této studii byl azelastin porovnáván s placebem a levocabastinem u středně závažné až závažné celoroční alergické konjunktivitidy.

Jednalo se o randomizovanou mezinárodní studii, do které bylo zařazeno 139 pacientů se skóre svědění očí a zarudnutím spojivek nejméně 3 (na škále 0–6) po 1 týdnu podávání placeba, což odpovídá středně závažné až závažné konjunktivitidě. Pacienti si aplikovali do každého oka po dobu 6 týdnů dvakrát denně kapku 0,05% azelastinu (n = 57) nebo placebo (n = 56) za dvojitě zaslepených podmínek, nebo za otevřených podmínek levocabastin (n = 26). Hodnocena byla změna skóre svědění očí a zarudnutí spojivek během léčby.

Vstupní skóre činilo 3,7–3,8. Po 7 dnech léčby azelastinem kleslo o 1,9, v porovnání s placebem, kde se snížilo pouze o 0,6. Při léčbě levocabastinem byl zjištěn pokles o 1,5. Skóre klesalo i během další aktivní léčby. Na konci léčby bylo zcela bez příznaků 66% pacientů s azelastinem, 65% pacientů s levocabastinem a pouze 20% pacientů s placebem. Nejčastějším nežádoucím účinkem azelastinu byla hořká chuť v ústech a reakce v místě aplikace.

Výsledky této studie potvrzují účinnost a bezpečnost lokálně podávaného azelastinu v kapkách u celoroční alergické konjunktivitidy.

(zza)

Zdroj: Canonica GW, Ciprandi G, Petzold U, et al. Topical azelastine in perennial allergic conjunctivitis. Curr Med Res Opin. 2003;19(4):321-9.



Štítky
Alergologie a imunologie Otorinolaryngologie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#