#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pylově-potravinový syndrom s anafylaktickou reakcí po požití zmrzliny obsahující jablečný džus

24. 9. 2015

10letý chlapec prožil anafylaktickou reakci po požití točené zmrzliny označené prodejcem jako zmrzlina s příchutí růže. Lékaři dále zkoumali vyvolávající příčinu reakce. Tento japonský pacient uváděl dráždění v krku po požití jablka, broskve, mišpule, japonské hrušky a kiwi.

10letý chlapec prožil anafylaktickou reakci po požití točené zmrzliny označené prodejcem jako zmrzlina s příchutí růže. Lékaři dále zkoumali vyvolávající příčinu reakce.

Tento japonský pacient uváděl dráždění v krku po požití jablka, broskve, mišpule, japonské hrušky a kiwi. Zjištění specifických IgE protilátek proti alergenním složkám ukázalo pozitivní výsledky u všech proteinů skupiny 10 (PR-10) z břízy, olše, lísky, jablka, broskve, burských oříšků, lískových oříšků a sójových bobů. Lékaři proto stanovili diagnózu pylově-potravinového syndromu se zkříženou reaktivitou na pyly břízovitých rostlin (bříza, olše, líska, habr) a ovoce růžovitých rostlin (růže, švestky, jablka, broskve). Domnívali se, že anafylaktická reakce byla způsobena sirupem z růže obsaženým ve zmrzlině.

Kožní test na sirup z růže ukázal silně pozitivní výsledek, nicméně výsledek testu na přecitlivělost na růžovou esenci byl negativní. Následně bylo zjištěno, že sirup z růže obsahuje jablečný džus. Kožní test na jablečný džus přinesl u pacienta silně pozitivní výsledek. Jako příčina anafylaktické reakce bylo tedy identifikováno jablko.

Tato kazuistika podtrhuje možnost vzniku anafylaktické reakce u pacienta s pylově-potravinovým syndromem po požití potraviny, u níž není očekáván ani uveden obsah látky, která u pacienta vyvolává alergickou reakci.

(zza)

 Zdroj: Kitabayeshi T., Sato S., Adachi M. A case of anaphylaxis due to rose-flavored soft-serve ice cream with pollen food allergy syndrome. Arerugi 2013 May; 62 (5): 574–578.



Štítky
Alergologie a imunologie Otorinolaryngologie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#