Přihlášení

Přihlášený uživatel: . Nejste to Vy? Přihlašte se pod svým e-mailem.

Zadejte prosím své heslo do proLékaře.cz, abychom ověřili, že jste to opravdu Vy.

 
Sezónní alergie: Novinky
Odborný event
Videorozhovor
Kazuistiky
Odborná centra
Odborné společnosti
Další...
 

Pylově-potravinový syndrom s anafylaktickou reakcí po požití zmrzliny obsahující jablečný džus

Specializace: alergologie a imunologie otorinolaryngologie pneumologie a ftizeologie
Téma: Sezónní alergie

Vydáno: 24.9.2015

Pylově-potravinový syndrom s anafylaktickou reakcí po požití zmrzliny obsahující jablečný džus

10letý chlapec prožil anafylaktickou reakci po požití točené zmrzliny označené prodejcem jako zmrzlina s příchutí růže. Lékaři dále zkoumali vyvolávající příčinu reakce.

Tento japonský pacient uváděl dráždění v krku po požití jablka, broskve, mišpule, japonské hrušky a kiwi. Zjištění specifických IgE protilátek proti alergenním složkám ukázalo pozitivní výsledky u všech proteinů skupiny 10 (PR-10) z břízy, olše, lísky, jablka, broskve, burských oříšků, lískových oříšků a sójových bobů. Lékaři proto stanovili diagnózu pylově-potravinového syndromu se zkříženou reaktivitou na pyly břízovitých rostlin (bříza, olše, líska, habr) a ovoce růžovitých rostlin (růže, švestky, jablka, broskve). Domnívali se, že anafylaktická reakce byla způsobena sirupem z růže obsaženým ve zmrzlině.

Kožní test na sirup z růže ukázal silně pozitivní výsledek, nicméně výsledek testu na přecitlivělost na růžovou esenci byl negativní. Následně bylo zjištěno, že sirup z růže obsahuje jablečný džus. Kožní test na jablečný džus přinesl u pacienta silně pozitivní výsledek. Jako příčina anafylaktické reakce bylo tedy identifikováno jablko.

Tato kazuistika podtrhuje možnost vzniku anafylaktické reakce u pacienta s pylově-potravinovým syndromem po požití potraviny, u níž není očekáván ani uveden obsah látky, která u pacienta vyvolává alergickou reakci.

(zza)

 Zdroj: Kitabayeshi T., Sato S., Adachi M. A case of anaphylaxis due to rose-flavored soft-serve ice cream with pollen food allergy syndrome. Arerugi 2013 May; 62 (5): 574–578.

 

Hodnocení článku

Ohodnoťte článek:     2,4/5, hodnoceno 21x
 
 

Sdílení a tisk

Doporučit článek e-mailem

Vytisknout
 
 

Čtěte dále

Potravinová alergie

Potravinová alergie (PA) musí mít imunologický podklad. Nežádoucí reakce na potraviny – a že jich není málo (odhadem 20 % populace) –, u kterých se žádná imunopatologie neprokáže, nemohou být prohlášeny za PA. Nicméně samotná PA hrozivě narůstá, od devadesátých let minulého století se výskyt ve vyspělých zemích minimálně zdvojnásobil.

Anafylaktická reakce po včelím píchnutí

Se zvyšující se prevalencí výskytu alergických onemocnění v populaci narůstá i nepřiměřená reaktivita na bodnutí hmyzem. Místní reakce (bolestivost, erytém, edém) sice znepříjemní život, ale většinou nevyžaduje akutní léčbu.

Anafylaktická reakce

Anafylaktická reakce je závažná život ohrožující alergická reakce s akutním začátkem, která vyžaduje okamžitou léčbu. Diagnóza je stanovena na základě projevů a příznaků, přičemž nejčastější je kožní manifestace (vyrážka, angioedém, erytém, pruritus). Léčba vyžaduje okamžité podání adrenalinu i. m. na laterální stranu stehna, a to i v případě nejisté diagnózy.



Všechny novinky