#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nosní sprej s kombinací antihistaminika a kortikosteroidu uleví alergikům nejrychleji

23. 3. 2018

Fixní kombinace azelastinu s flutikason-propionátem v podobě nosního spreje je pro svou vynikající účinnost stále častější volbou v léčbě alergické rýmy. Multicentrická studie prezentovaná v roce 2017 byla zaměřena na rychlost nástupu účinku léku.

Kombinovaný nosní sprej s azelastinem a flutikasonem byl porovnán s placebem a s klasickou léčbou alergické rýmy, tedy s kombinací samotného intranazálního flutikasonu a perorálního antihistaminika, konkrétně loratadinu.

Metodika a průběh studie

Do dvojitě slepé randomizované kontrolované studie bylo zařazeno 82 dospělých pacientů s anamnézou sezónní alergické rýmy a s pozitivním prick testem na pyly ambrózie.

Expozice přesně definované koncentraci alergenu probíhala v kontrolovaném prostředí expoziční komory, u každého pacienta ve 3 cyklech s 2týdenními odstupy. Každý cyklus byl zahájen úvodní expozicí alergenu, následovanou po 24 (v 1. cyklu), resp. 48 hodinách druhým sezením, při kterém byla podána terapie nebo placebo a sledován efekt.

Sledované parametry

  • celkové skóre nosních příznaků (TNSS − total nasal symptom score)
  • celkové skóre očních příznaků (TOSS − total ocular symptom score)
  • celkové skóre 7 nosních a očních příznaků (T7SS)
  • hodnocení alergických potíží na vizuální analogové škále (VAS)
  • vitální funkce a nežádoucí účinky pro hodnocení bezpečnosti léčby

Výsledky

Při sledování vývoje TNSS v čase po podání aktivní látky nebo placeba byla zaznamenána následující zjištění:

  • Nástup účinku kombinace azelastinu s flutikasonem činil 5 minut.
  • Ve srovnání s placebem byl pozorován významně lepší efekt kombinace azelastinu s flutikasonem, a to od 5. do 240. minuty (p < 0,04).
  • Nástup účinku kombinace loratadin/flutikason dosahoval 150 minut.
  • Mezi 5. a 90. minutou byla patrná významně lepší účinnost kombinace azelastinu s flutikasonem ve srovnání s loratadinem/flutikasonem (p < 0,05).
  • Celkově byl prokázán významně lepší efekt kombinace azelastinu s flutikasonem ve srovnání s placebem (p < 0,001) i s loratadinem/flutikasonem (p = 0,005).

Při sledování TOSS, T7SS a VAS po podání aktivních látek/placeba byla zaznamenána následující zjištění:

  • Nástup účinku kombinace azelastinu s flutikasonem byl 10 minut.
  • Mezi 5. a 90. minutou po podání byl patrný významně lepší efekt kombinace azelastinu s flutikasonem ve srovnání s loratadinem/flutikasonem (p < 0,05).
  • Celkově byla prokázána významně lepší účinnost kombinace azelastinu s flutikasonem ve srovnání s placebem i s loratadinem/flutikasonem.

V průběhu studie nebyly zaznamenány žádné nežádoucí účinky.

Klinický význam

Využití expoziční komory, a tedy definované koncentrace inhalačního alergenu, podtrhuje validitu studie, která ukázala velmi rychlý nástup účinku nosního spreje s kombinací azelastinu a flutikasonu. Lék zabírá na alergické symptomy již za 5 minut a ve srovnání s klasickou léčbou uleví pacientovi v průměru o 2 hodiny rychleji. Tyto skutečnosti opravňují zařazení kombinovaného nosního spreje mezi léky 1. volby v terapii alergické rýmy.

(thr)

Zdroj: Bousquet J., Price D., Meltzer E. O. et al. Onset of action for intranasal azelastine–fluticasone propionate versus oral loratadine with intranasal fluticasone propionate. Poster: P502. American College of Allergy, Asthma & Immunology Annual Scientific Meeting, Boston, Massachusetts, říjen 2017.



Štítky
Alergologie a imunologie Otorinolaryngologie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#