#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nasazení fixní kombinace flutikason-propionátu a azelastin-hydrochloridu v terapii celoroční alergické rýmy – kazuistika

7. 8. 2017

U pacientky s celoroční alergickou rýmou, která přestala reagovat na běžnou antialergickou léčbu, přistoupil ošetřující lékař k terapii pomocí fixní kombinace topického kortikosteroidu flutikason-propionátu a topického antihistaminika azelastin-hydrochloridu. Účinek nosního spreje s protizánětlivým, protialergickým a antiedematózním účinkem popisuje následující kazuistika.

Anamnéza

Pacientka, rok narození 1956, pracuje jako učitelka v mateřské škole. V osobní anamnéze uvádí ekzém ve formě eczema manus a přibližně od 30. roku věku celoroční vodnatou rýmu. Vyšetření na alergologii proběhlo v roce 2005.

Výsledky vyšetření byly následující: IgE – 284 UI/ml (zvýšené); kožní prick testování – pozitivní časná reakce na pyly jarních stromů, trávy, roztoče a hraniční reakce na kočičí a psí srst.

Byla zahájena injekční alergenová imunoterapie (Phostal) s příznivými výsledky. Pacientka byla během 5 let trvání léčby bez obtíží. Její stav dále nevyžadoval symptomatickou antialergickou léčbu.

Zhoršení potíží po prodělané pertusi

Na podzim 2014 pacientka onemocněla pertusí, udávala protrahovaný dráždivý kašel a ztížené dýchání. Po léčbě antibiotik (klarithromycin), theofylinem a inhalacemi salbutamolu přetrvávaly známky slizniční a bronchiální hyperreaktivity, zejména v chladu, při námaze a změně prostředí. Na začátku sezóny jarních pylů v roce 2015 pacientka začala pociťovat výraznou obstrukci nosu, sekreci z nosu i z očí a dráždění ke kašli.

Doporučená terapie zahrnovala:

  • výplachy nosu solnými roztoky,
  • užívání dekongestiv,
  • fexofenadin p. o.

Takto nastavená terapie byla bez efektu a pacientka si stěžovala, že ji obstrukce nosu omezuje v pracovním životě (špatná srozumitelnost při mluvení, nemožnost zpívat).

Zapojení fixní kombinace kortikosteroidu a antihistaminika do léčby

Pacientce s celoroční alergickou rýmou byl k fexofenadinu přidán nosní sprej Dymistin s doporučenou aplikací 2× denně. Tento sprej s fixní kombinací topického kortikosteroidu flutikason-propionátu a topického antihistaminika azelastin-hydrochloridu má rychlý nástup účinku − pacienti cítí ústup obtíží po 30 minutách od aplikace. Protizánětlivé, antialergické a antiedematózní účinky kortikosteroidu jsou zvýrazněny působením antihistaminika a maxima dosahují po 2–3 dnech užívání. To potvrdila i pacientka, která po 2 dnech udává uvolnění nosu a ústup sekrece. Zlepšení jejího stavu umožnilo postupné vysazení fexofenadinu a snížení dávky Dymistinu na 1× denně.

(pak)

Zdroj: Bystroň J. Fixní kombinace fluticason propionátu a azelastin hydrochloridu – zkušenosti z praxe. Remedia 2016; 26: 184–186.



Štítky
Alergologie a imunologie Otorinolaryngologie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#