#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Intranazální mometazonfuroát a azelastin zmírňují příznaky alergické rýmy u dětí účinněji než sprej s mořskou vodou

28. 8. 2014

U dětí s alergickou rýmou snížily azelastin a mometazonfuroát při topickém podání nosní kongesci a zvýšily objem nosní dutiny významně více než sprej s mořskou vodou.

Cílem této turecké studie publikované v létě 2013 bylo zhodnotit účinnost mometazonfuroátu v nosním spreji, intranazálně podávaného azelastinu a izotonické mořské vody v nosním spreji v léčbě nosní obstrukce způsobené alergickou rýmou u dětí. V období října 2007 až srpna 2008 bylo do studie zařazeno 60 pacientů s alergickou rýmou v anamnéze. Průměrný věk pacientů byl 9,8 roku, věkové rozmezí 7 až 16 let a 62 % tvořili chlapci. Pacienti byli rozděleni do 3 skupin po 20, přičemž každé skupině byl podáván jeden z hodnocených léků. Hodnoceny byly výsledky vyšetření kožních testů (skin prick test), výtěru z nosu, testu Phadiatop (kvalitativní sérologické vyšetření alergické senzitizace), celkové hladiny imunoglobulinu E (IgE) a úplného rozboru krve. Objem průchodné nosní dutiny byl vypočten pomocí přístroje pro akustickou rinometrii.

Výsledky ukázaly významně větší zmírnění nosní kongesce a zvýšení objemu nosní dutiny u skupin léčených topickým mometazonfuroátem a azelastinem v porovnání se skupinou léčenou sprejem s mořskou vodou.

Tato studie prokázala, že intranazálně podávaný mometazonfuroát a azelastin účinně zmírňují příznaky alergické rýmy u dětí.

(zza)

Zdroj: Yaşar M., Uysal I. Ö., Altuntaş E. E., et al. Effects of topical sprays on allergy-induced nasal obstruction in children. Kulak Burun Bogaz Ihtis Derg. 2013 Jul-Aug; 23 (4): 217–24; doi: 10.5606/kbbihtisas.2013.27132.



Štítky
Alergologie a imunologie Otorinolaryngologie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#