#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Efektivita léčby azelastinu podávaného dvakrát denně ve formě nosního spreje u pacientů se sezónní alergickou rinitidou

23. 9. 2013

Azelastin, vyráběný pod komerčním názvem Allergodil, je moderní H1-antihistaminikum. Kromě svého antagonistického působení na histaminových H1 receptorech má azelastin také mastocyty stabilizující účinky, působí protizánětlivě, snižuje koncentraci leukotrienů, kininů, destiček aktivujícího faktoru a celkově omezuje buněčnou migraci.

Azelastin, vyráběný pod komerčním názvem Allergodil, je moderní H1-antihistaminikum. Kromě svého antagonistického působení na histaminových H1 receptorech má azelastin také mastocyty stabilizující účinky, působí protizánětlivě, snižuje koncentraci leukotrienů, kininů, destiček aktivujícího faktoru a celkově omezuje buněčnou migraci. Tento komplexní mechanismus účinku u pacientů s rinitidou byl potvrzen jak in vitro, tak in vivo experimenty.

V posledních letech bylo uskutečněno hned několik rozsáhlých klinických hodnocení zaměřených na azelastin s různými designy uspořádání. Výsledky těchto studií byly zpracovány do metaanalýz a přehledových článků, které potvrdily následující závěry. U pacientů se sezónní alergickou rinitidou, celoroční rinitidou a vasomotorickou rinitidou byl potvrzen rychlý nástup účinku léčiva a zlepšení symptomů rinitidy, jako je otok nosní sliznice a rýma. Byla rovněž prokázána stejná efektivita jak aplikace jednoho vstřiku dvakrát denně, tak dvou vstřiků dvakrát denně, nicméně podání jednoho vstřiku dvakrát denně bylo spojeno s lepší snášenlivostí.

Ve srovnání s ostatními léčivy se ukázalo, že azelastin má rychlejší nástup účinku a lepší bezpečnostní profil se zachováním stejné účinností jako fluticason, a dokonce lepší efektivitu než mometason. V kombinaci s těmito lokálními kortikosteroidy se pak celková efektivita léčby zvýšila v porovnání s užíváním jen jednoho z preparátů. I ve srovnání s perorálními antihistaminiky azelastin prokázal rychlejší nástup účinku a lepší efektivitu, a to i u pacientů, kteří nereagovali na předchozí terapii perorálními antihistaminiky.

Azelastin je dobře tolerován jak dospělými, tak dětmi. Nejčastějším hlášeným nežádoucím účinkem byla hořká chuť v ústech. Tento nežádoucí efekt je však spojený s chybnou aplikací léčiva a lze se mu snadno vyhnout nácvikem správné aplikace.

Azelastin se tedy osvědčil u pacientů se sezónní alergickou rinitidou. Je možné ho použít jak pro chronickou léčbu, tak pro léčbu úlevovou.

(bak)

Zdroj: Horak F. Efektivita léčby azelastinu podávaného dvakrát denně ve formě nosního spreje u pacientů se sezónní alergickou rinitidou. Therapeutics and Clinical Risk managment. 2008; (4) 5: 1–14.



Štítky
Alergologie a imunologie Otorinolaryngologie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#