#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Efekt intranazálního azelastinu na substanci P u chronické nealergické rinitidy

24. 6. 2014

Příznaky rinitidy mohou být způsobeny nebo zesilovány neurálními mechanismy. Azelastin, který má schopnost blokovat H1-receptor, zabraňuje uvolňování celé řady substancí, které se podílejí na vzniku nazální hyperreaktivity. Terapeutický přínos lokálně podávaného azelastinu na symptomy chronické nealergické rinitidy (perennial nonallergic rhinitis – NAR) je částečně způsoben právě účinkem na neurální mechanismy.

Příznaky rinitidy mohou být způsobeny nebo zesilovány neurálními mechanismy. Azelastin, který má schopnost blokovat H1-receptor, zabraňuje uvolňování celé řady substancí, které se podílejí na vzniku nazální hyperreaktivity. Terapeutický přínos lokálně podávaného azelastinu na symptomy chronické nealergické rinitidy (perennial nonallergic rhinitis – NAR) je částečně způsoben právě účinkem na neurální mechanismy. Stanovení změn v koncentraci substance P (SP) v nosní laváži před aplikací hypertonického solného roztoku a po ní mohou být cestou, jak ověřit účinnost intranazálního azelastninu na uvolňování neuropůsobků a tím i na sílu rinitidy. 

Metodika:

Do studie bylo zahrnuto 23 pacientů s chronickou NAR s negativními kožními testy na inhalační alergeny a koncentracemi celkových IgE v normálním rozmezí. Z 23 pacientů jich 13 bylo léčeno intranazálním azelastinem ve spreji s koncentrací 0,15 % po dobu 10 dní, dávku si aplikovali dvakrát denně (137 µg azelastinu/jedna dávka). Kontrolní skupina sestávala z 10 neléčených pacientů s rinitidou. Výplach 4,5% solným roztokem byl proveden před léčbou intranazálním azelastinem a po ní. Koncentrace SP v nosní laváži byla stanovena imunoesejí.

Výsledky:

Bazální koncentrace SP v nosní laváži byly podobné u obou skupin. Po léčbě azelastinem byly signifikantně vyšší koncentrace SP nalezeny v tekutině z nosní laváže 15 minut po výplachu hypertonickým solným roztokem u neléčených pacientů (56,8 ± 13,8 pg/ml) ve srovnání s pacienty léčenými azelastinem (44,5 ± 16,5 pg/ml; p < 0,05). Celkové symptomy vazomotorické rinitidy byly výrazně lepší u pacientů s azelastinem v porovnání s kontrolní skupinou.

Intranazální sprej s azelastinem snížil koncentraci SP v nosní laváži u pacientů s NAR po výplachu hypertonickým solným roztokem. Snížení vylučování neuropeptidu může být zásadní v mechanismu účinku azelastinu u pacientů s chronickou NAR.

(epa)

Zdroj: Gawlik R., Jawor B., Rogala B., et al. Effect of intranasal azelastine on substance P release in perennial nonallergic rhinitis patients. Am J Rhinol Allergy. 2013 Nov–Dec; 27 (6): 514–6; doi: 10.2500/ajra.2013.27.3955.



Štítky
Alergologie a imunologie Otorinolaryngologie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#