#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Azelastin v nosním spreji zmírňuje příznaky sezónní alergické rýmy i tam, kde fexofenadin nebyl dostatečně účinný

14. 3. 2014

Azelastin v nosním spreji je účinný v monoterapii při zmírňování příznaků sezónní alergické rýmy (SAR) u pacientů, u kterých nedošlo k symptomatickému zlepšení po léčbě perorálním antihistaminikem 2. generace.

Azelastin v nosním spreji je účinný v monoterapii při zmírňování příznaků sezónní alergické rýmy (SAR) u pacientů, u kterých nedošlo k symptomatickému zlepšení po léčbě perorálním antihistaminikem 2. generace. Jak uzavřeli autoři randomizované dvojitě zaslepené placebem kontrolované studie zahrnující 334 pacientů, u nichž přetrvávaly nosní příznaky i po léčbě fexofenadinem: Azelastin v nosním spreji je dobře tolerovaný, zajišťuje účinnou kontrolu příznaků SAR a je vhodný jako iniciální léčba pacientů s touto diagnózou.

Perorální a intranazální antihistaminika 2. generace jsou doporučeny v léčbě SAR jako terapie 1. volby. Cílem této americké studie bylo zhodnotit schopnost azelastinu v nosním spreji zmírnit příznaky SAR u pacientů, kteří jsou symptomatičtí i po léčbě fexofenadinem. Primárním sledovaným parametrem bylo zmírnění celkového skóre nosních příznaků (TNSS) zahrnujícího nosní sekreci, kýchání, svědění a nosní kongesci.

Zařazeni byli pacienti se středně závažnou až závažnou SAR. Po 1 týdnu trvání otevřené fáze, kdy všech 3 107 pacientů užívalo fexofenadin 60 mg dvakrát denně, bylo do zaslepené 2týdenní fáze zařazeno 334 pacientů s přetrvávajícími příznaky (definovanými jako zmírnění TNSS < 25–33 %). Tito pacienti byli randomizováni k užívání azelastinu 2 vstřiky do každé nosní dírky 2× denně nebo azelastinu ve stejném dávkování plus fexofenadinu 60 mg 2× denně nebo placeba (nosní sprej + tablety).

Po 2 týdnech léčby došlo k významně většímu snížení TNSS v obou skupinách s azelastinem v porovnání s placebem. Azelastin v monoterapii byl z hlediska snížení TNSS i jednotlivých zahrnutých příznaků stejně účinný jako při kombinaci s fexofenadinem.

(zza)

Zdroj: LaForce C. F., Corren J., Wheeler W. J., et al. Efficacy of azelastine nasal spray in seasonal allergic rhinitis patients who remain symptomatic after treatment with fexofenadine. Ann Allergy Asthma Immunol. 2004 Aug; 93 (2): 154–9.



Štítky
Alergologie a imunologie Otorinolaryngologie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#