#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sartany by mohly být přínosem v léčbě zhoršených kognitivních funkcí a schizofrenie

1. 2. 2018

Podle nové experimentální studie snižují blokátory receptoru 1 pro angiotenzin II (sartany) tvorbu kyseliny kynurenové (KYNA) v mozku. Zvýšená hladina KYNA je spojená s poruchami paměti a psychotickými symptomy.

Zkoumaný efekt sartanů

Sartany patří mezi často předepisovaná antihypertenziva. Kromě svých účinků na cirkulaci však také pronikají hematoencefalickou bariérou a vykazují neuroprotektivní účinky. Polští vědci zkoumali jejich působení na tvorbu KYNA, což je endogenní neuroaktivní metabolit tryptofanu, který vzniká působením enzymu kynureninaminotransferázy II (KAT II).

Hodnocenými látkami byly irbesartan, losartan a telmisartan. Zkoumány byly jejich účinky na tvorbu KYNA v kortikálních řezech mozků potkanů a na izolovaný enzym KAT II in vitro.

Výsledky a závěr

Výsledky ukázaly významné snížení tvorby KYNA (pro všechna srovnání p < 0,001), např. 0,5mM telmisartan snížil tvorbu KYNA o 62 %, losartan o 51 %. Aktivita KAT II byla rovněž významně snížena při inkubaci se všemi uvedenými sartany, a to na dávce závislým způsobem. Molekulární dokování dále ukázalo, že se sartany pravděpodobně vážou na aktivní místo KAT II.

Uvedené výsledky ukazují, že sartany snižují syntézu KYNA v mozkové kůře potkanů in vitro prostřednictvím inhibice KAT II. Kromě toho naznačují, že toho dosahují vazbou na aktivní místo KAT II, čímž blokují aktivitu tohoto enzymu s následným snížením tvorby KYNA. Tyto výsledky je třeba potvrdit v dalších studiích.

(zza)

Zdroj: Zakrocka I., Targowska-Duda K. M., Wnorowski A. et al. Angiotensin II type 1 receptor blockers inhibit KAT II activity in the brain – its possible clinical applications. Neurotox Res 2017 Nov; 32 (4): 639–648, doi: 10.1007/s12640-017-9781-2.



Štítky
Dětská kardiologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#