#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sartany a jejich pozitivní vliv u pacientů s cévní mozkovou příhodou

18. 3. 2015

Cévní mozková příhoda (CMP) je celosvětově druhou nejčastější příčinou smrti dospělých pacientů a šestou nejčastější příčinou postižení. Hypertenze je pak považována za nejvýznamnější kontrolovatelný rizikový faktor pro vznik CMP. Vztah mezi krevním tlakem a mortalitou na CMP je velmi dobře zdokumentován, léčba antihypertenzní medikací riziko CMP snižuje.

Sartany jsou kompetitivní antagonisté receptorů II pro angiotenzin, které se v léčbě hypertenze využívají. Kromě snížení krevního tlaku mají ale i celou řadu dalších příznivých účinků, které u pacientů s CMP pomáhají minimalizovat její trvalé následky.

Antihypertenzní efekt sartanů by se měl projevit za 2 až 4 týdny po zahájení terapie. Mezi hlavní výhody této farmakologické skupiny patří dobrá celodenní účinnost při podávání v jedné denní dávce, bezpečnost léčby, stabilní efekt na krevní tlak bez nežádoucích epizod hypotenze, navíc nemění srdeční frekvenci, neovlivňují lipidový metabolismus a po jejich vysazení nedochází k rebound fenoménu.

Kromě ovlivnění krevního tlaku působí sartany i protizánětlivě snížením hladiny prozánětlivých cytokinů, což pomáhá předcházet poškození mozku po CMP a zlepšuje kognitivní výsledky pacientů s touto diagnózou. Dále sartany vedou k neovaskularizaci, což po CMP podporuje časnou cévní remodelaci. Obecně lze říci, že léky, které zvyšují plazmatické hladiny angiotenzinu II (například diuretika nebo sartany), snižují riziko CMP více než léky, které hladiny angiotenzinu II snižují (například inhibitory agiotenzin konvertujícího enzymu a beta-blokátory).

Sartany mají oproti ostatním antihypertenzivům u pacientů s CMP celou řadu výhod. Jejich neuroprotektivní vliv je nezávislý na poklesu krevního tlaku a objektivně u pacientů po CMP zlepšují kognitivní výsledky.

(epa)

Zdroj: Al-Nimer M. S. Significant beneficial effect of AT-1 receptor blockers (sartans) in stroke. Neurosciences (Riyadh). 2012 Jan; 17 (1): 6–15.



Štítky
Dětská kardiologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#