#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přidání velmi nízké dávky hydrochlorthiazidu ke candesartanu účinně snížilo krevní tlak u nekompenzovaných hypertoniků

26. 6. 2015

V observační japonské studii vedla kombinace 6,25 mg hydrochlorthiazidu (HCTZ) s 8 mg candesartanu k významnému snížení krevního tlaku u hypertoniků, kteří měli při léčbě samotným blokátorem receptoru pro angiotensin II (ARB) krevní tlak ≥ 135/85 mm Hg.

Do této studie bylo zařazeno 41 pacientů léčených candesartanem nebo jiným ARB ve standardní dávce s nedostatečně kompenzovanou hypertenzí. Při vstupu do studie neužíval žádný pacient diuretika. Krevní tlak byl měřen v ordinaci a pomocí ambulantního monitorování a před zahájením léčby a po 2 a 3 měsících terapie byl proveden rozbor krve a moči. Všichni pacienti byli převedeni na léčbu candesartanem v dávce 8 mg denně nebo v ní pokračovali a byl jim přidán HCTZ v dávce 6,25 mg denně. Další farmakoterapie nebyla změněna.

Průměrný věk pacientů byl 62,7 roku, 61 % tvořili muži. Přidání HCTZ významně snížilo systolický i diastolický tlak krve měřený v ordinaci i pomocí ambulantního monitorování. K nejvýraznějšímu poklesu krevního tlaku došlo v nočních hodinách. Podíl pacientů bez snížení krevního tlaku v nočních hodinách klesl při kombinaci candesartanu s HCTZ ze 48,8 % na 36,6 %. Významně vzrostla sérová hladina kyseliny močové, ostatní metabolické parametry se při kombinované léčbě nezměnily.

Autoři došli k závěru, že přidání 6,25 mg HCTZ k ARB účinně sníží krevní tlak nekompenzovaných hypertoniků, a to zejména v nočních hodinách.

(zza)

Zdroj: Eguchi K., Hoshide S., Kabutoya T., et al. Is very low dose hydrochlorothiazide combined with candesartan effective in uncontrolled hypertensive patients? Blood Press Monit. 2010 Dec; 15 (6): 308–311.



Štítky
Dětská kardiologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#