#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Metaanalýza prokázala příznivý vliv telmisartanu na inzulinovou rezistenci

16. 4. 2018

Právě publikovaná metaanalýza 21 randomizovaných kontrolovaných studií ukázala, že telmisartan má u pacientů s poruchou metabolismu glukózy příznivější vliv na inzulinovou rezistenci než ostatní sartany.

Úvod

Inzulinová rezistence je charakteristická pro diabetes mellitus, metabolický syndrom a další metabolické poruchy související s obezitou. Telmisartan patří do třídy blokátorů receptorů pro angiotenzin II (tzv. sartanů) široce využívaných v léčbě hypertenze. Experimentální studie u zvířat ukázaly, že by telmisartan mohl ovlivňovat metabolismus glukózy a lipidů a zmírňovat inzulinovou rezistenci.

Analyzované studie

Do této metaanalýzy byly zahrnuty randomizované kontrolované studie, které porovnávaly telmisartan s ostatními sartany u pacientů s obezitou, diabetem, porušenou glukózovou tolerancí nebo metabolickým syndromem vyhledané v on-line databázích a publikované do dubna 2017. Analyzována byla data 1679 pacientů z 21 studií.

Výsledná zjištění

Výsledky ukázaly, že telmisartan vedl v porovnání s ostatními sartany k významnějšímu zmírnění inzulinové rezistence dle HOMA-IR (homeostatický model inzulinové rezistence) než ostatní sartany (průměrný rozdíl −0,23; 95% interval spolehlivosti [CI] −0,40 až −0,06), významnějšímu snížení glykémie nalačno (průměrný rozdíl −0,32; 95% CI −0,57 až −0,07) a inzulinémie nalačno (průměrný rozdíl −1,01; 95% CI −1,63 až −0,39).

Rozdíl ve snížení systolického krevního tlaku nebyl mezi telmisartanem a ostatními sartany statisticky významný. Telmisartan ovšem významně více snížil diastolický tlak krve (průměrný rozdíl −1,46; 95% CI −2,10 až –0,82).

Závěr

Autoři došli k závěru, že telmisartan by mohl být v rámci své třídy antihypertenziv zástupcem, jehož benefitem je příznivější efekt z hlediska inzulinové rezistence.

(zza)

Zdroj: Wang Y., Qiao S., Han D. W. et al. Telmisartan improves insulin resistance: a meta-analysis. Am J Ther 2018 Mar 16, doi: 10.1097/MJT.0000000000000733 [Epub ahead of print].



Štítky
Dětská kardiologie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#