#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Substituční léčba dospělých pacientů s deficiencí růstového hormonu zvyšuje kostní denzitu

3. 3. 2014

Metaanalýza publikovaných studií ukázala, že léčba rekombinantním lidským růstovým hormonem (rhGH) u dospělých s deficiencí růstového hormonu (GHD) zvyšuje kostní minerální denzitu (BMD) bederní páteře a krčku femuru. Účinek je ovlivněn pohlavím, věkem a délkou léčby.

Je známo, že GHD je spojena se sníženou BMD a zvýšeným rizikem zlomenin. Vliv substituční léčby rhGH na kostní denzitu nebyl dosud systematicky hodnocen. Proto provedli autoři z neuroendokrinologického oddělení v americkém Bostonu metaanalýzu relevantních studií, která by tento možný vliv léčby rhGH objasnila. Na základě pečlivého průzkumu literatury (MEDLINE, EMBASE, Cochrane Register) vybrali studie, které rozdělili podle designu (délka léčby, retrospektivní/prospektivní, randomizované, kontrolované).

Výsledky hromadné analýzy randomizovaných kontrolovaných studií ukázaly, že více než roční substituce rhGH u dospělých s GHD vedla k významnému zvýšení BMD v bederních obratlích a v krčku femuru. Při kratší léčbě byl zjištěn nevýznamný pokles těchto hodnot. Podobné výsledky byly zjištěny u prospektivních studií. Nárůst BMD pozitivně koreloval s délkou léčby rhGH a vykázal negativní souvislost s věkem pacienta. Analýza podskupin ukázala, že nárůst BMD byl statisticky významný u mužů, nikoliv u žen.

I když je třeba výsledky ověřit zhodnocením vlivu léčby rhGH na riziko zlomenin, naznačila tato metaanalýza příznivý vliv substituční léčby dospělých s GHD na hustotu kostní hmoty.

(zza)

Zdroj: Barake M., Klibanski A., Tritos N. A. Effects Of Recombinant Human Growth Hormone Therapy On Bone Mineral Density In Adultswith Growth Hormone Deficiency: A Meta-Analysis. J Clin Endocrinol Metab. Publikováno online 1. ledna 2014; DOI: 10.1210/jc.2013-3921



Štítky
Endokrinologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Nejnovější kurzy
Familiární transthyretinová periferní polyneuropatie
Autoři: MUDr. Radim Mazanec, Ph.D.

Opožděná puberta
Autoři: doc. MUDr. Jiřina Zapletalová, Ph.D.

Kazuistiky z dětské endokrinologie
Autoři: Prof. MUDr. Jan Lebl, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#