#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Růstový hormon získaný genovou expresí v kozím mléku

9. 1. 2010

Dlouhodobá a velká heterogenní exprese rekombinantních proteinů v mléce hospodářských zvířat je velmi náročná co se času, techniky i použitého materiálu týče.

Dlouhodobá a velká heterogenní exprese rekombinantních proteinů v mléce hospodářských zvířat je velmi náročná co se času, techniky i použitého materiálu týče. Vědci z Northwest A&F University v čínském Yanglingu proto vyvinuli metodu pro přechodné produkce rekombinantního lidského růstového hormonu. Metodu popsali v českém odborném medicínském periodiku Folia biologica.

Projekt čínských vědců

V projektu, který provedli vědci z veterinární kliniky Northwest A&F University v čínském Yanglingu, byl k výrobě rekombinantního lidského růstového hormonu použit adenovirový vektor obsahující dva geny: gen kódující samotný lidský růstový hormon (hGH gen) a GFP gen, který kóduje zelený fluorescentní protein.

Adenovirový vektor byl zkonstruován tak, aby byl vhodný pro přímou injekci do epitelu mléčné žlázy koz. Aplikace byla provedena přes bradavku v období přirozené laktace kozy. Jako pokusná zvířata byly vybrány dospělé kozy o průměrné váze 13 kg. Samotná instilace roztoku s adenovirovým nosičem byla provedena po dezinfekci žlázy roztokem 70% alkoholu a jodidu, což zabránilo poimplantační infekci. Aplikované množství virového roztoku bylo u každé kozy individuální s ohledem na kapacitu mléčné žlázy a pohybovalo se od 300 do 600 ml.

Hodnocení exprese

Exprese růstového hormonu byla hodnocena pomocí Western blottingu z nadojeného mléka. Jak ukázala analýza všech vzorků z mléka koz, jimž byl podán virový vektor, rekombinantní lidský růstový hormon byl vylučován do mléka všech koz. Koncentrace tohoto rekombinantního lidského růstového hormonu se pohybovala od 0,6 do 2,4 mg/ml nadojeného mléka a přetrvávala déle než deset dní laktace.

Naděje do budoucna?

Jak se ve studii prokázalo, díky injekci adenovirového vektoru může být výroba rekombinantního lidského růstového hormonu možná i poměrně jednoduchým zásahem do těla hospodářských zvířat. Produkce sice není dlouhodobá, nicméně díky jednoduchému postupu by mohla znamenat významný mezník ve tvorbě tohoto důležitého hormonu.

(kam)

Zdroj: Han Z, et al. Efficient human growth hormone gene expression in the milk of non-transgenic goats. Folia Biol (Praha) 2009;55(1):17-22.



Štítky
Endokrinologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Nejnovější kurzy
Familiární transthyretinová periferní polyneuropatie
Autoři: MUDr. Radim Mazanec, Ph.D.

Opožděná puberta
Autoři: doc. MUDr. Jiřina Zapletalová, Ph.D.

Kazuistiky z dětské endokrinologie
Autoři: Prof. MUDr. Jan Lebl, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#