#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Růstový hormon zachraňuje pacienty se srdečním selháním

6. 5. 2008

V léčbě chronického srdečního selhání použili lékaři růstový hormon. Výsledky byly překvapivě výborné. Článek popisuje výsledky léčby a jednotlivé případy léčených.

V léčbě chronického srdečního selhání použili lékaři růstový hormon. Výsledky byly překvapivě výborné. Článek popisuje výsledky léčby a jednotlivé případy léčených.

O růstovém hormonu je známo, že působí nejen na růst do výšky, ale že komplexně ovlivňuje funkci celého organismu. Vliv růstového hormonu na růst myokardiálních buněk zkusili léčebně využít na klinice v brazilském Sao Paulu.

Výsledky

Lékaři experimentálně podávali vysoké dávky lidského rekombinantního růstového hormonu šesti kachektickým pacientům s chronickým srdečním selháváním. Nemocní dostávali 8 jednotek růstového hormonu subkutánně každý den po dobu přibližně 26 dní. Následně u těchto osob došlo ke zlepšení systolického tlaku v průměru z 84 na 100 mm Hg a ejekční frakce levé komory se zvýšila v průměru z 23 % před léčbou na 28 % po léčbě, a později až na 38 %. V klasifikaci NYHA (New York Heart Association) došlo ke zlepšení ze stupně IV na stupeň I u dvou pacientů, na II u tří a na II-III u posledního z léčených. Všichni byli poté propuštěni z nemocnice.

Prognóza nemocných

Tři z pacientů v době vzniku článku stále žili (uběhlo 75, 67 a 11 měsíců od léčby růstovým hormonem). Zbývající tři pacienti již nežili, ale z toho jeden zemřel na pulmonální absces po devíti měsících, druhý na septikemii po 21 měsících a třetí na srdeční selhání poté, co si sám vysadil karvedilol po 36 měsících.

Růstový hormon v léčbě chronického srdečního selhání?

Prezentovaný soubor je dost malý, a svoji roli tak ve výsledcích může hrát i náhoda. Přesto se rozhodně jedná o velmi zajímavou studii, jež ukazuje na mnohostranné možnosti užití růstového hormonu v budoucnu. U pacientů s dekompenzovaným chronickým srdečním selháváním může být zřejmě růstový hormon využit jako alternativa inotropních léčiv.

(hul)

Zdroj: Bocchi E. Beneficial effects of high doses of growth hormone in the introduction and optimization of medical treatment in decompensated congestive heart failure. Intern J Cardiology 2006;110:313–317.



Štítky
Endokrinologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Nejnovější kurzy
Familiární transthyretinová periferní polyneuropatie
Autoři: MUDr. Radim Mazanec, Ph.D.

Opožděná puberta
Autoři: doc. MUDr. Jiřina Zapletalová, Ph.D.

Kazuistiky z dětské endokrinologie
Autoři: Prof. MUDr. Jan Lebl, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#