#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Růstový hormon ve stomatologii může výrazně zkrátit dobu potřebnou pro implantaci zubů

7. 9. 2008

Bylo prokázáno, že systémová aplikace růstového hormonu napomáhá regeneraci kostí a usnadňuje vznik pevného srůstu mezi zubním implantátem a kostí.

Bylo prokázáno, že systémová aplikace růstového hormonu napomáhá regeneraci kostí a usnadňuje vznik pevného srůstu mezi zubním implantátem a kostí. Tento proces umožňuje snížit dobu čekání na umístění korunky, která nahrazuje v zubním implantátu chybějící zub.

Zubní implantáty jsou úspěšné v případě, že je možné, aby mezi kostní matrix a na ní upevněné korunce vzniklo stabilní, pevné a trvalé spojení.

Zubní implantáty jsou používány v protetické stomatologii. Existuje několik typů zubních implantátů, nejrozšířenější jsou osseointegrované implantáty, které využívají objevu švédského profesora Per-Ingvara Brånemarka. Ten zjistil, že titan může být spojen s kostí, pokud mají osteoblasty kontakt s drsným povrchem implantátu.

Osteointegrace vyžaduje novotvorbu kosti obklopující implantát. Jde o proces, při kterém musí docházet také k remodelaci kostní tkáně. Tento děj je iniciován osteoklasty, které usurpují kost a resorbují nekrotickou tkáň. Následná vaskularizace přitáhne potřebné buněčné elementy, osteoblasty, které vytvoří kostní tkáň schopnou interakce s vrstvou titaniumoxidu na povrchu implantátu, a tím umožní jeho integraci.

Cílem výzkumu lékařů z University of Granada bylo zlepšit odolnost implantátu a snížit dobu, po kterou je nutné čekat na nový implantát, a tím zlepšit kvalitu života pacienta. Biointegrace, což je vytvoření spojení mezi vlastní kostí a povrchem implantátu, byla při systémové aplikaci růstového hormonu výrazně usnadněna. Pod dohledem etické komise byla tato metoda zkoumána na třinácti psech.

Vědci dospěli k závěru, že při účincích na osteointegraci u zubních implantátů jde o synergické působení melatoninu a růstového hormonu.

(hak)

Zdroj: www.osseonews.com



Štítky
Endokrinologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Nejnovější kurzy
Familiární transthyretinová periferní polyneuropatie
Autoři: MUDr. Radim Mazanec, Ph.D.

Opožděná puberta
Autoři: doc. MUDr. Jiřina Zapletalová, Ph.D.

Kazuistiky z dětské endokrinologie
Autoři: Prof. MUDr. Jan Lebl, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#