#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Následná lékařská péče u žen s Turnerovým syndromem

15. 6. 2011

Léčba Turnerova syndromu pomocí růstového hormonu patří ke zlatým standardům indikací růstového hormonu.

Léčba Turnerova syndromu pomocí růstového hormonu patří ke zlatým standardům indikací růstového hormonu. Dokáže totiž u takto postižených dívek zlepšit jejich zdravotní stav. Důležité je nicméně celoživotní sledování. Zhodnocení tohoto sledování v dospělosti provedli u pacientek s Turnerovým syndromem francouzští lékaři.

Dotazníkové šetření

Do své studie zahrnuli celkem 568 mladých žen s Turnerovým syndromem s průměrným věkem 22,6 ± 2,6 roku (rozmezí bylo od 18,3 do 31,2 roku). Ty byly průměrně šest let po ukončení léčby pomocí růstového hormonu. Všechny pacientky byly dotazovány pomocí dotazníků, kde odpovídaly na otázky týkající se jak jejich zdravotního stavu, konečné výšky v dospělosti a socioekonomického postavení, tak i toho, jak často a ke kterým lékařům chodí na kontrolu a jak tyto kontroly probíhají.

Zanedbané kontroly

Jak se po zhodnocení výsledků ukázalo, lékařská péče u dospělých pacientek s Turnerovým syndromem oproti dětskému věku značně pokulhává. Nejčastěji byly pacientky sledovány u praktických lékařů a svých gynekologů, část pacientek pravidelně navštěvovala i endokrinologa. Co se vyšetření týče, kromě běžných se často u pacientek prováděly audiometrie a také laboratorní vyšetření. Ovšem jen 3,5 % pacientek podstoupilo všechna vyšetření v pravidelných intervalech. Častěji také pravidelné kontroly zanedbávaly pacientky z nižších sociálních vrstev.

Bude následná péče důslednější?

Ze studie vyplynulo, že na rozdíl od velmi intenzivní péče v dětském věku byla následná lékařská péče v dospělosti u pacientek s Turnerovým syndromem hrubě neadekvátní. Jednalo se jak o nepravidelné návštěvy sociálně slabších pacientek, tak i o nevhodný výběr lékaře, který by měl kontroly provádět. Většina pacientek se totiž spoléhala pouze na svého praktického lékaře a zanedbávala kontroly ve specializovaných centrech. Tento stav je třeba změnit a ukázat pacientkám, že je třeba kontroly absolvovat pravidelně.

(kam)

Zdroj: Devernay M. et al.: Determinants of medical care for young women with Turner syndrome, J Clin Endocrinol Metab. 2009 Sep; 94 (9): 3408–13. Epub 2009 May 26.



Štítky
Endokrinologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Nejnovější kurzy
Familiární transthyretinová periferní polyneuropatie
Autoři: MUDr. Radim Mazanec, Ph.D.

Opožděná puberta
Autoři: doc. MUDr. Jiřina Zapletalová, Ph.D.

Kazuistiky z dětské endokrinologie
Autoři: Prof. MUDr. Jan Lebl, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#