#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Letrozol jako boosterová terapie u nedostatku růstového hormonu

9. 10. 2009

Poruchy růstu zapříčiněné nedostatkem RH jsou nejčastěji léčeny podáváním buď přímo rekombinantního růstového hormonu, nebo jeho analog.

Poruchy růstu zapříčiněné nedostatkem růstového hormonu jsou nejčastěji léčeny podáváním buď přímo rekombinantního růstového hormonu, nebo jeho analog. Někdy ale tato léčba potřebuje i podpůrnou aditivní terapii. O použití letrozolu v léčbě nedostatku růstového hormonu informovali indičtí vědci v odborném medicínském časopise Indian pediatrics.

Zázračný letrozol?

Letrozol je orální nesteroidní inhibitor aromatáz, který byl původně vyvinut jako prostředek adjuvantní terapie u hormonálně responzivních nádorů prsu. Blokuje přeměnu androgenů na estrogeny tím, že se kompetitivně váže na hemovou skupinu cytochomu P450 aromatáz. Estrogeny jsou totiž velmi důležitým regulátorem kostní přeměny. Zastavují také růst kosti do šířky i délky. Zvýšení výšky v dospělosti tedy může být potencováno i blokádou tvorby estrogenů v dětském věku. Praktické použití letrozolu demonstruje kazuistika indických vědců z Medwin Hospital ve městě Hyderabad.

Kazuistika

Pacientem byl chlapec, který se do péče lékařů dostal poprvé ve věku 13 let a 8 měsíců kvůli malému vzrůstu. Narodil se v termínu, jeho porodní váha byla zcela normální – 3,2 kg. V prvním roce života byl léčen na plicní formu tuberkulózy, nicméně jeho psychický vývoj byl zcela normální. Po celou dobu školní docházky byl vždy nejmenší ve své třídě, nicméně nikdy nebyl kvůli své drobné postavě nijak léčen.

Při přijetí k léčbě měřil chlapec 140 cm a vážil 48 kg, tedy podstatně méně než jeho zdraví vrstevníci. Rozpětí paží měl 142 cm a docházelo u něj k opožděnému nástupu puberty (Tanners grading – stage 1, nedostatečný vývoj varlat a bilaterální lipomastie). Celkové vyšetření však neprokázalo žádné celkové onemocnění, všechny hematologické a biochemické funkce (včetně jaterních a ledvinných testů a vyšetření štítné žlázy) byly v normě.

Chlapec byl sledován po dobu 6 měsíců, během kterých ale vyrostl o pouhé dva centimetry. Poté mu byla změřena hladina růstového hormonu v krvi. Nejvyšší hodnota somatotropinu po stimulaci klonidinem byla 0,26 mg/ml a nedostatek hormonu byl potvrzen i nízkými hodnotami IGF1 a IGFPB3 (IGF vázající protein). Hodnoty pohlavních hormonů, včetně hladin testosteronu, odpovídaly prepubertálnímu věku.

Byla tedy indikována léčba podáváním růstového hormonu v dávce 0,3 mg na kg tělesné váhy a týden. Po deseti měsících této terapie, kdy chlapec vyrostl celkem o 13 cm, byla zahájena aditivní terapie letrozolem v dávce 2,5 mg denně.

Vzhledem k významnému zlepšení růstu postavy bez nárůstu kostního věku byla léčba oběma přípravky ukončena po jednom roce. Během dvouleté léčby chlapec vyrostl v průměru o 13,5 cm ročně, přičemž jak jaterní testy, tak i glykemický profil chlapce byly v průběhu terapie zcela normální.

(kam)

Zdroj: Kumar K. V. et al.: Letrozole as a booster therapy in growth hormone deficiency, Indian Pediatr. 2009 Jul; 46 (7): 625–7.



Štítky
Endokrinologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Nejnovější kurzy
Familiární transthyretinová periferní polyneuropatie
Autoři: MUDr. Radim Mazanec, Ph.D.

Opožděná puberta
Autoři: doc. MUDr. Jiřina Zapletalová, Ph.D.

Kazuistiky z dětské endokrinologie
Autoři: Prof. MUDr. Jan Lebl, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#