#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba růstovým hormonem u Turnerova syndromu

11. 6. 2010

Turnerův syndrom je jednou z diagnóz, u kterých se dá s poměrně velkou úspěšností použít léčba rekombinantním růstovým hormonem.

Turnerův syndrom je jednou z diagnóz, u kterých se dá s poměrně velkou úspěšností použít léčba rekombinantním růstovým hormonem. Jak se díky terapii RH růst zrychlí u takto postižených děvčat, hodnotili indičtí vědci ve své studii, kterou publikovali v odborném medicínském periodiku Indian pediatrics.

Když chybí chromozom

Turnerův syndrom je vrozené onemocnění, jehož podstatou je absence chromozomu X u dívek. Jejich karyotyp je tedy 45,X0. U novorozenců se vyskytuje s četností 1:2 500–1:3 000 a často s sebou, kromě jiného, nese i poruchu růstu. Ta se ovšem začíná projevovat až kolem třetího až pátého roku života. Průměrná výška ženy s Turnerovým syndromem neléčené pomocí růstového hormonu je 146 cm (obvyklý rozptyl mezi 140 a 158 cm). Indičtí lékaři proto ve své studii zkoumali, jak se zrychlí růst po podání růstového hormonu u děvčat trpících touto genetickou odchylkou.

Jak studie probíhala

Indičtí vědci z Jehangir Hospital v Maharashtře do své studie zahrnuli celkem 16 indických dívek s diagnostikovaným Turnerovým syndromem. Studie byla designována jako prospektivní a otevřená a děvčátka během ní dostávala rekombinantní růstový hormon v dávce 1 IU na kilogram tělesné váhy a týden, což odpovídá asi 0,3 mg. Hodnocena pak byla jak výška před započetím studie a po něm, tak i průměrná rychlost růstu. Výsledky byly velmi slibné.

Co studie přinesla

Průměrná tělesná výška děvčat před zahájením studie byla 117,1 cm, přičemž roční výškový přírůstek činil 3,8 cm za rok a předpokládané dospělá výška byla dle růstových tabulek 140 cm. Na konci studie, která trvala jeden rok, už však byla průměrná výška 123,9 cm, roční přírůstek 6,7 cm a předpokládaná dospělá výška 142,4 cm.

Jak tedy studie indických vědců prokázala, terapie růstovým hormonem může být v léčbě růstové poruchy u pacientek s Turnerovým syndromem velmi přínosná.

(kam)

Zdroj: Khadilkar V. V. et al.: Growth hormone in turner syndrome., Indian Pediatr. 2006 Mar; 43 (3): 236–40.



Štítky
Endokrinologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Nejnovější kurzy
Familiární transthyretinová periferní polyneuropatie
Autoři: MUDr. Radim Mazanec, Ph.D.

Opožděná puberta
Autoři: doc. MUDr. Jiřina Zapletalová, Ph.D.

Kazuistiky z dětské endokrinologie
Autoři: Prof. MUDr. Jan Lebl, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#