#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba růstovým hormonem u dětí s celiakií

17. 2. 2008

Na podzim minulého roku byla zveřejněna studie italských autorů na téma celiakie a  růstového hormonu. Studie měla za úkol ozřejmit, zda také děti s celiakií a současným deficitem růstového hormonu mohou mít prospěch ze substituční léčby.

Na podzim minulého roku byla zveřejněna studie italských autorů na téma celiakie a  růstového hormonu. Studie měla za úkol ozřejmit, zda také děti s celiakií a současným deficitem růstového hormonu mohou mít prospěch ze substituční léčby. O tom, že jedním z častých projevů celiakie je právě malá postava, se u nás dosud málo mluví.

Studie se zúčastnilo celkem 14 prepubertálních dětí s celiakií a deficitem růstového hormonu, u kterých nebylo patrné žádné urychlení růstu po minimálně roční bezlepkové dietě. Dodržování diety bylo u těchto dětí potvrzeno negativitou antiendomyziálních protilátek. Kontrolní skupinu tvořilo deset věkově odpovídajících dětí s idiopatickým deficitem růstového hormonu. Všichni dětští pacienti byli léčeni stejnou dávkou růstového hormonu (0,25 mg/kg subkutánně každý týden). V době, kdy byla dětem diagnostikována celiakie, zaznamenali u nich autoři výšku, růstové tempo a BMI. Tyto parametry se potom sledovaly také po prvním, druhém, a třetím roce substituční terapie růstovým hormonem.

Povzbudivé výsledky

Především během prvního roku substituční terapie u dětí nápadně vzrostlo růstové tempo. Zvýšení růstového tempa bylo stejně patrné u obou skupin dětí – ve skupině dětí s celiakií a současným deficitem růstového hormonu stejně tak jako v kontrolní skupině dětí s idiopatickým deficitem růstového hormonu. Během druhého a třetího roku terapie se růstové tempo pomalu snižovalo, avšak hodnoty dosažené ve třetím roce byly stále uspokojivé. I když již nebyly tak výrazně zlepšené, stále poukazovaly na zvýšení růstového tempa oproti období před léčbou.

Závěr

U dětských pacientů s celiakií a současným deficitem růstového hormonu potvrzeným po dodržování bezlepkové diety po dobu alespoň dvanácti měsíců by měla být zahájena substituční léčba růstovým hormonem, která umožní dosažení normální výšky u těchto pacientů. Příznivý účinek růstového hormonu na vzrůst těchto dětí je podle výsledků studie plně srovnatelný s účinkem, který má léčba růstovým hormonem u dětí s idiopatickým deficitem hormonu.

(vek)

Zdroj: Giovenale D, et al. Growth hormone treatment in prepubertal children with celiac disease and growth hormone deficiency. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2007;45(4):433–437.



Štítky
Endokrinologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Nejnovější kurzy
Familiární transthyretinová periferní polyneuropatie
Autoři: MUDr. Radim Mazanec, Ph.D.

Opožděná puberta
Autoři: doc. MUDr. Jiřina Zapletalová, Ph.D.

Kazuistiky z dětské endokrinologie
Autoři: Prof. MUDr. Jan Lebl, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#