#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba růstovým hormonem u dětí, které se narodily jako hypotrofické

30. 1. 2010

Přibližně 10 % dětí, které se narodily jako malé vzhledem ke svému gestačnímu věku neboli SGA, nevykazuje spontánní růst ve správném růstovém pásmu, a musí být proto léčeno podáváním růstového hormonu.

Přibližně 10 % dětí, které se narodily jako malé vzhledem ke svému gestačnímu věku neboli SGA (small for gestational age), nevykazuje spontánní růst ve správném růstovém pásmu, a musí být proto léčeno podáváním růstového hormonu. Zkušenosti s tímto postupem popsali argentinští vědci v článku publikovaném v odborném medicínském periodiku Archivos argentinos de pediatría.

Argentinská studie

Vědci a lékaři z argentinských nemocnic Hospital de Niños Dr. R Gutiérrez a Hospital Universitario Austral zkoumali ve své studii účinnost a bezpečnost dvouleté léčby růstovým hormonem u malých dětí do šesti let věku, které se narodily jako hypotrofické (SGA). Do studie bylo zahrnuto celkem 14 pacientů, z toho 11 chlapců, s průměrným věkem 4,2 ± 1,1 roku. Průměrná porodní hmotnost byla 1 872 ± 726 gramů, délka pak 36,2 ± 2,8 cm. Malým pacientům pak byl po dobu dvou let podáván růstový hormon v dávce 1,0 UI na kilogram tělesné hmotnosti a týden. Měřena u nich byla jak růstová rychlost, tak i plazmatické koncentrace IGF-1, jeho vazebného proteinu BP3 a inzulinu samotného. Výsledky byly následující.

Reakce malých dětí na růstový hormon

Po dvouletém podávání růstového hormonu vzrostla průměrná růstová rychlost u dětí z 5,4 ± 1,7 cm za rok na 9,8 ± 1,5 cm za rok během prvního roku léčby. V druhém roce se rychlost o něco snížila, na 7,6 ± 1,5 cm za rok, v porovnání s rychlostí před zahájením léčby byla ale téměř o polovinu vyšší.
Během léčby pak vzrostla i koncentrace IGF-1 a jeho vazebného proteinu BP3. Stejně tak vzrostly i bazální hladiny inzulinu a glukózy v krvi. Jedinou pozorovanou komplikací byla mírná změna citlivosti na inzulin, která se u některých pacientů po léčbě vyskytla.

Co studie přinesla

Jak tedy argentinští vědci potvrdili, dvouletá léčba podávání růstového hormonu vyvolala u původně hypotrofických dětí významné zrychlení růstu. To pak léčeným pacientům umožnilo dosáhnout podobné výšky, jakou mají jejich zdraví vrstevníci. Tato terapie navíc nevykázala žádné závažné nežádoucí účinky, a proto může být v klinické praxi bez obav používána.

(kam)

Zdroj: Bergadá I. et al.: Growth hormone treatment in younger than six years of age short children born small for gestational age, Arch Argent Pediatr. 2009 Oct; 107 (5): 410–6.



Štítky
Endokrinologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Nejnovější kurzy
Familiární transthyretinová periferní polyneuropatie
Autoři: MUDr. Radim Mazanec, Ph.D.

Opožděná puberta
Autoři: doc. MUDr. Jiřina Zapletalová, Ph.D.

Kazuistiky z dětské endokrinologie
Autoři: Prof. MUDr. Jan Lebl, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#