#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hladiny leptinu a ghrelinu u matek a plodů a jejich vztah k fetálnímu růstu

19. 11. 2010

Hormonální regulace fetálního růstu je zajišťována pomocí inzulinu, inzulin-like growth faktoru a proteinů vázajících IGF-1.

Hormonální regulace fetálního růstu je zajišťována pomocí inzulinu, inzulin-like growth faktoru (IGF-1) a proteinů vázajících IGF-1. Svou roli má také ghrelin, který je označován jako endogenní ligand sekrečního receptoru pro růstový faktor, protože ovlivňuje uvolňování růstového hormonu. Hlavním zdrojem ghrelinu jsou neuroendokrinní buňky žaludku. V experimentálních podmínkách ghrelin stimuluje chuť k jídlu, jeho hladina se zvyšuje při hladovění a klesá po jídle, svým působením snižuje hladinu inzulinu a zvyšuje hladinu cukru.

Úloha ghrelinu u novorozenců není jednoznačně objasněna, u eutrofických (appropriate for gestational age – AGA) novorozenců a dětí s růstovou retardací (small for gestational age – SGA) jeho hladina inverzně koreluje s hmotností placenty a porodní hmotností dětí. Předpokládá se, že jeho hladina se zvyšuje s gestačním stářím u AGA dětí. Mateřský přírůstek hmotnosti může snižovat hladiny ghrelinu. Hladiny leptinu jsou naopak nízké u dětí s SGA.

Autoři studie vyšetřovali hladiny ghrelinu, leptinu, IGF-1 a IGF-2 u těhotných žen s cílem zjistit, jak tyto hodnoty ovlivňují regulaci fetálního růstu a způsob porodu. Do studie bylo zařazeno celkem 36 zdravých žen ve stáří 19–36 let. Předmětem zkoumání byly hladiny zmíněných hormonů i demografické údaje žen a jejich novorozenců.

Bylo zjištěno, že sérové hladiny ghrelinu se snižovaly během gravidity, ale tyto změny nebyly statisticky významné, podobně jako nebyla signifikantní korelace mezi hladinami ghrelinu a porodní hmotností dětí. I když je v literatuře udáváno, že hladiny leptinu v pupečníkové krvi jsou pozitivně spojeny s porodní hmotností donošených dětí, autoři tuto korelaci neprokázali. Hladina leptinu u matek byla signifikantně spojena pouze se způsobem porodu a BMI matek.

U dalších vyšetřovaných parametrů (IGF-1, IGF-2) rovněž nebyla prokázána spojitost s porodní hmotností dětí či hmotností placenty. Snížená hladina mateřského IGF-1 je v některých studiích spojena s IUGR, v této studii byly však všechny děti donošené a eutrofické. I když jsou metabolické faktory spojeny s fetálním růstem, ve zmíněné studii u donošených eutrofických dětí nebyly tyto korelace nalezeny.

(moa)

Zdroj: Saylan F., Köken G., Cosar E., Köken T., Saylan A., Arıöz D. T., Sahin F., Köken R., Yılmazer M.: Maternal and fetal leptin and ghrelin levels: relationship with fetal growth. Arch Gynecol Obstet. 2010; publikováno před tiskem on-line 10. září 2010; doi: 10.1007/s00404-010-1651-6



Štítky
Endokrinologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Nejnovější kurzy
Familiární transthyretinová periferní polyneuropatie
Autoři: MUDr. Radim Mazanec, Ph.D.

Opožděná puberta
Autoři: doc. MUDr. Jiřina Zapletalová, Ph.D.

Kazuistiky z dětské endokrinologie
Autoři: Prof. MUDr. Jan Lebl, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#