#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Genetické faktory ovlivňující dlouhodobý efekt terapie růstovým hormonem u dětí s deficitem růstového hormonu a Turnerovým syndromem – vliv polymorfismu SOCS2

3. 8. 2015

V odpovědi na léčbu růstovým hormonem (RH) existují velké interindividuální rozdíly, které jsou způsobeny genetickými faktory.

V odpovědi na léčbu růstovým hormonem (RH) existují velké interindividuální rozdíly, které jsou způsobeny genetickými faktory. Supresory cytokinové signalizace (SOCS2) fungují jako negativní intracelulární regulátory receptoru pro RH.

Cílem článku publikovaného nedávno v časopise The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism bylo zjistit vliv polymorfismu SOCS2 (rs3782415) na receptor pro RH a vliv polymorfismu –202 A/C IGFBP3 (rs2854744) na výslednou výšku v dospělosti u pacientů léčených RH. Autoři ve studii korelovali genotypy a výslednou výšku u 65 pacientek s Turnerovým syndromem (TS) a 47 pacientů s nedostatkem růstového hormonu (GHD), kteří byli léčeni rekombinantním lidským RH (rhRH).

Počáteční charakteristiky byly u všech genotypů podobné. Skóre standardní odchylky (SDS) výšky v dospělosti u pacientů s alespoň jednou alelou SOCS2 SNP rs37822415-C byly o 70 % vyšší než u pacientů s homozygotními TT-alelami (p < 0,001). Polymorfismy SOCS2 (p = 0,003), GHR-exon 3 (p = 0,016) a –202 A/C IGFBP3 (p = 0,013) spolu s klinickými faktory rozhodovaly o 58 % variability dospělé výšky a 82 % celkového nárůstu SDS.

Polymorfismus SOCS2 (rs3782415) má u dětí s TS a GHD významný vliv na výšku v dospělosti po dlouhodobé terapii rhRH. Polymorfismy lokalizované na GHR-exon 3, IGFBP3 a SOCS2 mají u pacientů s TS a GHD vliv na odpověď na léčbu. Genetické testování by mezi pacienty léčenými rhRH mohlo odhalit pacienty, kteří budou mít pravděpodobně horší výsledky.

(epa)

Zdroj: Braz A. F., Costalonga E. F., Trarbach E. B., et al. Genetic Predictors of Long-term Response to Growth Hormone (GH) Therapy in Children with GH Deficiency and Turner Syndrome: the Influence of a SOCS2 Polymorphism. Publikováno online 6. června 2014; doi: 10.1210/jc.2014-1744



Štítky
Endokrinologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Nejnovější kurzy
Familiární transthyretinová periferní polyneuropatie
Autoři: MUDr. Radim Mazanec, Ph.D.

Opožděná puberta
Autoři: doc. MUDr. Jiřina Zapletalová, Ph.D.

Kazuistiky z dětské endokrinologie
Autoři: Prof. MUDr. Jan Lebl, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#