#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Charakteristika kosterní svaloviny a motorická výkonnost u nemocných s Praderovým-Williho syndromem po 2 letech terapie růstovým hormonem

26. 7. 2014

U nemocných s diagnostikovaným Praderovým-Williho syndromem (PWS) je nalézána abnormální tělesná kompozice, pro niž je charakteristické snížené množství netukové tělesné hmoty a redukce objemu kosterní svaloviny. Vlivem terapie růstovým hormonem (GH) na charakteristiku svalové tkáně a motorickou výkonnost těchto nemocných se zabývala studie nedávno publikovaná v medicínském časopise The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Metodika studie

Studie se zúčastnilo 9 mužů a 6 žen ve věku 19–35 let, jejichž hodnota BMI spadala do oblasti obezity. Tito dospělí trpící PWS byli vyšetřeni před zahájením terapie a po 12 a 24 měsících trvání léčby. Charakteristika svalové tkáně byla vyhodnocena za pomoci CT, pořízeny byly řezy v lumbální oblasti a v polovině stehna. Stanovena byla také maximální síla stisku ruky a maximální moment síly extenzorů dolních končetin. Motorická výkonnost byla testována prostřednictvím více indoorových aktivit včetně testů chůze na trenažéru až do vyčerpání.

Výsledky studie

Léčba růstovým hormonem pozitivně ovlivnila množství beztukové tělesné hmoty, tělesného tuku a objem svalové tkáně. Maximální síla stisku ruky se po 12 měsících léčby zvýšila o 7 % a po 24 měsících o 13 %. Zlepšení bylo pozorováno rovněž v případě maximálního momentu síly extenzorů dolních končetin i motorické výkonnosti. U 40 % testovaných jedinců byl nalezen stav významné deficience růstového hormonu, přičemž signifikantní rozdíl v odpovědi na léčbu růstovým hormonem nebyl mezi touto skupinou a zbylými subjekty pozorován.

Z výsledků provedené studie vyplývá, že dlouhodobá léčba růstovým hormonem u dospělých pacientů s Praderovým-Williho syndromem zlepšuje tělesnou kompozici, objem a kvalitu svalstva a zvyšuje svalovou sílu a celkovou výkonnost, a to bez závislosti na stavu přirozené sekrece růstového hormonu.

(veri)

Zdroj: Lafortuna C. L. et al. Skeletal muscle characteristics and motor performance after 2-year growth hormone treatment in adults with Prader-Willi syndrome.J Clin Endocrinol Metab. Publikováno online 28. ledna 2014; doi: 10.1210/jc.2013-3607


Štítky
Endokrinologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Nejnovější kurzy
Familiární transthyretinová periferní polyneuropatie
Autoři: MUDr. Radim Mazanec, Ph.D.

Opožděná puberta
Autoři: doc. MUDr. Jiřina Zapletalová, Ph.D.

Kazuistiky z dětské endokrinologie
Autoři: Prof. MUDr. Jan Lebl, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#