#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zvýšené riziko relapsu u pacientů s roztroušenou sklerózou po očkování proti žluté zimnici

8. 9. 2011

V medicínském periodiku Archives of Neurology byla nedávno publikována zajímavá práce jihoamerických autorů. Jednalo se o případovou studii, která se zabývala vlivem vakcinace proti žluté zimnici na riziko vzniku následného relapsu u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS).

V medicínském periodiku Archives of Neurology byla nedávno publikována zajímavá práce jihoamerických autorů. Jednalo se o případovou studii, která se zabývala vlivem vakcinace proti žluté zimnici na riziko vzniku následného relapsu u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS).

Do studie bylo zařazeno celkem 7 ambulantních pacientů s relaps-remitentní RS cestujících do endemických oblastí výskytu žluté zimnice, kteří před odjezdem podstoupili vakcinaci. Hlavním sledovaným parametrem byl počet relapsů nemoci. Sekundárním výstupem byl pak počet nových lézí zachycených při zobrazení magnetickou rezonancí a dále také produkce cytokinů a chemokinů periferními mononukleárními buňkami.

Roční míra exacerbací v průběhu rizikového období po očkování byla 8,57, zatímco míra relapsů mimo toto rizikové období byla pouze 0,67 (RR 12,778, P < 0,001). Tři měsíce po vakcinaci došlo u pacientů k výraznému nárůstu nových či zvětšení již přítomných T2-vážených lézí a gadoliniem se sytících lézí ve srovnání s 12 měsíčním obdobím před vakcinací a 9 měsíčním obdobím po vakcinaci (P < 0,001).

Navíc, jako odpověď na myelinový bazický protein a glykoprotein oligodendrocytů došlo u pacientů s RS po vakcinaci proti žluté zimnici k signifikantnímu zvýšení počtu buněk produkujících interferonem gama indukovaný protein 10 kDa, interferon gama, interleukin 1alfa, interleukin 1beta a tumor necrosis faktor. A stejně tak došlo i ke zvýšení produkce C1qB složky komplementu ve srovnání s neočkovanými pacienty s RS, pacienty s RS očkovanými proti chřipce a zdravými kontrolními subjekty (P = 0,01 a P < 0,001).

Pacientům s RS cestujícím do endemických oblastí výskytu žluté zimnice by proto měla být vakcinace doporučována až po pečlivém zvážení a zhodnocení pravděpodobnosti expozice viru žluté zimnice, a to vzhledem k možnému riziku exacerbace základního onemocnění.

(mik)

Zdroj: Farez M. F., Correale J.: Yellow Fever Vaccination and Increased Relapse Rate in Travelers With Multiple Sclerosis. Arch Neurol. Publikováno on-line 13. června 2011.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#