#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Změny objemu hipokampu u depresivních pacientů s roztroušenou sklerózou

25. 7. 2011

Hipokampus hraje důležitou úlohu při učení, v paměťových schopnostech člověka a ovlivňuje rozložení nálad. Zlepšující se možnosti detekce objemu této nervové struktury na MRI vyšetření odhalily např. souvislost atrofie hipokampu s mírnou kognitivní poruchou u pacientů s Alzheimerovou chorobou.

Hipokampus hraje důležitou úlohu při učení, v paměťových schopnostech člověka a ovlivňuje rozložení nálad. Zlepšující se možnosti detekce objemu této nervové struktury na MRI vyšetření odhalily např. souvislost atrofie hipokampu s mírnou kognitivní poruchou u pacientů s Alzheimerovou chorobou.

Odhaduje se, že u 40 % pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) je přítomen kognitivní deficit a u 50 % pacientů s RS se objevují depresivní poruchy, rovněž spojené s menším objemem gyrus dentate. Řada studií používajících k CNS vyšetření metodu MRI zobrazení tenzorů difuze (diffusion tensor imaging, DTI) nalezla korelaci mezí sníženým objemem frontálního a temporálního laloku a depresivní poruchou.

Poněvadž volumetrická analýza hipokampu je značně časově náročná, autoři studie použili semiautomatickou metodu na zjištění objemu temporálního rohu k nepřímému stanovení objemu hipokampu. Vyšetření podstoupilo 72 pacientů s RS a 16 kontrolních jedinců. Analýza paměťových schopností byla provedena pomocí California Verbal Learning Test a zhodnocení depresivní nálady s rozlišením psychických a somatických aspektů pomocí dotazníku Beck’s Depression Inventory.

Z výsledků vyplynulo, že pacienti s RS měli podstatně větší objem temporálního laloku a jeho objem koreloval s psychickými symptomy depresivní nálady. U nejvíce postižených pacientů objem temporálního laloku koreloval také s konsolidací stavu pacienta. Závěrem bylo konstatováno, že měření temporálního laloku je relativně jednoduchou metodou a koreluje s dvěma závažnými klinickými problémy u pacientů s RS: postižením paměti a depresivní poruchou.

Vysvětlením pro změny objemu temporálního laloku spojené s neurologickými projevy pacientů může být rozvoj atrofie hipokampu, který se nachází v přilehlé neuronanatomické lokalizaci.

(moa)

Zdroj: Kiy G., Lehmann P., Hahn H. K., Eling P., Kastrup A., Hildebrandt H. Decreased hippocampal volume, indirectly measured, is associated with depressive symptoms and consolidation deficits in multiple sclerosis. Mult Scler. Publikováno on-line 5. května 2011; doi: 10.1177/1352458511403530



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#