#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zázračná léčba roztroušené sklérozy ?

11. 1. 2011

Teorie o cévní etiologii roztroušené sklerózy (RS) jsou známy několik desítek let, v posledních letech na ně navázali italští autoři s konceptem chronické žilní insuficience (CCSVI).

Teorie o cévní etiologii roztroušené sklerózy (RS) jsou známy několik desítek let, v posledních letech na ně navázali italští autoři s konceptem chronické žilní insuficience (CCSVI). Jako nepřímý důkaz svého tvrzení použili i fakt, že na MRI mozku (speciální sekvence, tzv. SWI) se zdála být zvýšená koncentrace železa v bazálních gangliích mozku u pacientů s RS. Je však rovněž známo, že kumulace sloučenin železa je přítomna v rámci přirozeného stárnutí a vyskytuje se u většiny chronických neurologických onemocnění, není tedy typická pro RS a nemusí souviset s žilní drenáží nervového systému.

Výsledky rozsáhlé klinické zkoušky Combined Transcranial and Extracranial Venous Doppler Evaluation (CTEVD) v americkém Buffalu ukazují, že incidence chronické žilní insuficience CNS je u pacientů na počátku onemocnění RS na úrovni zdravých kontrol. Tím je vyloučena možnost, že by potenciální nedostatečnost či „vrozené zúžení“ mohly být spojeny se vznikem onemocnění RS. Významný je i fakt, že nová metoda MRI (SWI), používaná výzkumnými týmy při studiu CCSVI, není dostatečně přesná k měření množství železa a neumožňuje přesnou diferenciaci mezi patologickými a normálními nálezy.

Chirurgické zákroky prováděné v oblasti jugulární vény či vény azygos s cílem odstranit tzv. stenózu jsou prováděné na některých zahraničních pracovištích, jejich propagátorem je italský cévní chirurg Paolo Zamboni. I když pacienti udávají určité zlepšení především subjektivních příznaků (únava, ústup tlaků v hlavě), je tato úleva pouze přechodná a je přirovnávána k placebo efektu. Před intervenčními zákroky u onemocnění, jehož existence dosud nebyla jednoznačně prokázána, varuje i Multiple Sclerosis International Federation (MSIF).

V České republice spolupracuje s americkým Buffalo Neuroimaging Analysis Center (BNAC) pražské Centrum pro demyelinizační onemocnění VFN a 1. LF UK, jehož vědecká činnost v této problematice se zaměřuje hlavně na poznání fyziologických zákonitostí cévní drenáže CNS.

Poslední výzkumy ukazují, že žilní nedostatečnost u RS, tak jak byla prezentována italskými lékaři, není patologickým stavem, neboť nebyla prokázána v nezávislých studiích. Jelikož intervenční metody (stenting) prováděné v USA měly v několika případech i fatální průběh, další vědecký výzkum v teorii CCSVI je nezbytný.

(moa)

Zdroj: MUDr. Ondřej Doležal, Ph.D.: Jak je to se „zázračnou léčbou“ RS. Medical Tribune, publikováno on-line 24. 10. 2010.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#