#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vývoj morfologických abnormalit mozku u pacientů s roztroušenou sklerózou manifestovanou v dětství a dospělosti

3. 8. 2012

Pokud dojde k manifestaci roztroušené sklerózy (MS) již v dětském věku, tj. před 18. rokem (paediatric-onset multiple sclerosis, pMS), může se onemocnění projevit a probíhat odlišně, než by tomu bylo, kdyby došlo k jeho manifestaci v dospělosti (adult-onset multiple sclerosis, aMS). Jestli se tyto rozdíly týkají i morfologických změn mozku, není dosud zcela jasné.

Pokud dojde k manifestaci roztroušené sklerózy (MS) již v dětském věku, tj. před 18. rokem (paediatric-onset multiple sclerosis, pMS), může se onemocnění projevit a probíhat odlišně, než by tomu bylo, kdyby došlo k jeho manifestaci v dospělosti (adult-onset multiple sclerosis, aMS). Jestli se tyto rozdíly týkají i morfologických změn mozku, není dosud zcela jasné.

Vědci z univerzity v rakouském Grazu porovnávali objem ložisek v T2- a T1-vážených obrazech (tzv. lesion load, LL), dále tzv. černé díry (black hole ratio, BHR) a anualizovanou změnu objemu mozku (aBVC) u 21 pacientů s pMS (věk v době nástupu nemoci 14,4 ± 2,3 roku) a 21 pacientů s aMS (věk v době nástupu nemoci 29,4 ± 6,5 roku) s ohledem na trvání nemoci (pMS: 1,0 ± 1,8 roku, aMS: 1,6 ± 1,7 roku, p = 0,27). Průměrná doba následného sledování byla 4,2 ± 3,7 roku v případě pMS a 3,1 ± 0,6 roku v případě aMS. Součástí klinického srovnávání bylo i stanovení EDSS skóre (Expanded Disability Status Scale) a roční míry relapsů (ARR).

V době vstupu do studie měly obě skupiny pacientů (pPMS a aMS) podobné EDSS skóre, T1-LL i BHR, zatímco T2-LL byl vyšší u aMS (aMS: 9,2 ± 11,6 ccm, pMS: 4,1 ± 6,2 ccm, p = 0,02). Změna T2- a T1-LL během sledovaného období byla podobná v obou skupinách. Při následném sledování bylo zdravotní postižení menší u jedinců s pMS (EDSS skóre u pMS: 0,9 ± 0,9; aMS: 1,7 ± 1,3, p = 0,04), a to i navzdory výrazně vyššímu destruktivnímu poškození mozku (BHR u pMS: 23,7 ± 23,7 %; aMS: 5,9 ± 4,0 %, p = 0,02) a podobné míře ztrát objemu mozku.

Morfologicky agresivnější vývoj nemoci u pacientů s pMS při současně méně závažném postižení dle EDSS skóre by svědčil pro vyšší kompenzační kapacitu u pacientů s MS, která se manifestovala v dětském věku. Tento fakt může zastírat potřebu terapie chorobu modifikujícími léky ve skupině pacientů s pMS výhradně na základě klinických pozorování.

(mik)

Zdroj: Pichler A. et al. Differences and similarities in the evolution of morphologic brain abnormalities between paediatric and adult-onset multiple sclerosis. Mult Scler 2012. Publikováno on-line 19. června 2012; doi: 10.1177/1352458512448107



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#