#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv tepelného stresu na kognitivní funkce u pacientů s roztroušenou sklerózou

22. 6. 2012

Citlivost na teplo a kognitivní deficity patří mezi typické projevy roztroušené sklerózy (RS). Přestože problematika kognitivních deficitů byla již v literatuře poměrně dobře popsána, dosud neexistují prakticky žádné údaje pojednávající o vlivu tepla na kognitivní schopnosti u pacientů s RS.

Citlivost na teplo a kognitivní deficity patří mezi typické projevy roztroušené sklerózy (RS). Přestože problematika kognitivních deficitů byla již v literatuře poměrně dobře popsána, dosud neexistují prakticky žádné údaje pojednávající o vlivu tepla na kognitivní schopnosti u pacientů s RS. Danou problematikou se blíže zabývali finští vědci, kteří ve své studii hodnotili vliv krátkodobého tepelného stresu na kognitivní funkce u pacientů s RS.

Zmiňované studie se účastnilo celkem 23 na teplo citlivých pacientů s RS a také 19 zdravých kontrol. Účastníci studie byli vystaveni mírné tepelné expozici ve finské sauně. Kognitivní funkce byly hodnoceny před expozicí teplu, během ní a po ní, a to pomocí testů setrvalé pozornosti a rychlosti zpracování informací, testem PASAT (Paced Auditory Serial Addition Test, PASAT 3" a 2") a také testem bdělosti.

Během působení tepla vzrostla teplota tělesného jádra signifikantně více ve skupině s RS (p = 0,002), než tomu bylo u zdravých kontrol. Ve skupině s RS vedla expozice tepelnému stresu ke zhoršení výkonnosti v rámci testu PASAT 3" (p = 0,025), ale nikoliv v případě ostatních testů kognitivních funkcí. U tohoto testu (PASAT 3") se pak výkonnost přiblížila téměř k výchozí hodnotě již do jedné hodiny po tepelné expozici.

Výrazné zvýšení teploty tělesného jádra během tepelného stresu bylo tedy spojeno s mírným a reverzibilním zhoršením výkonnosti při testu PASAT 3", zatímco vizuální bdělost zůstala téměř nedotčena.

(mik)

Zdroj: Hämäläinen P. et al. The effects of heat stress on cognition in persons with multiple sclerosis. Mult Scler. 2012 Apr; 18 (4): 489–97; doi:10.1177/1352458511422926



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#