#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv polymorfizmů v genu pro interleukin-17A na vnímavost pacientů s roztroušenou sklerózou ke kardiovaskulárním onemocněním

14. 10. 2015

Vztah mezi roztroušenou sklerózou (RS) a rozvojem vaskulárních onemocnění je komplikovaný. Stále není jednoznačně prokázáno ani to, zda mají pacienti s RS vyšší riziko rozvoje vaskulárních onemocnění, nebo naopak nižší. Celosvětově je prevalence kardiovaskulárních onemocnění (CVD) u pacientů s RS každopádně velmi výrazně závislá na místě původu pacientů.

Vztah mezi roztroušenou sklerózou (RS) a rozvojem vaskulárních onemocnění je komplikovaný. Stále není jednoznačně prokázáno ani to, zda mají pacienti s RS vyšší riziko rozvoje vaskulárních onemocnění, nebo naopak nižší. Celosvětově je prevalence kardiovaskulárních onemocnění (CVD) u pacientů s RS každopádně velmi výrazně závislá na místě původu pacientů. 

K zánětu a demyelinizaci centrální nervové soustavy u RS dochází zřejmě v důsledku autoimunitního zánětu, způsobeného mimo jiné sekrecí interleukinu-17 (IL17) buňkami Th17. Zvýšení počtu buněk Th17 a hladiny IL17 je spojeno s vystupňovanou aterosklerózou, což je v podstatě zánětlivé onemocnění cévní stěny. Zdá se, že u pacientů s RS s polymorfizmy IL17A a IL16F je riziko CVD vyšší. Některé z polymorfizmů v genu pro IL17A jsou přitom závislé na etnickém původu. RS a riziko rozvoje CVD by tedy mohly souviset na genetickém podkladě, polymorfizmy v genu pro IL17 by pak mohly být důvodem, proč jsou výsledky prováděných studií na toto téma v jednotlivých zemích značně nejednotné.

K osvětlení vztahu RS a CVD a vlivu polymorfizmů IL17 na tento vztah je nutné provést další studie. Použití polymorfizmů genu pro IL17A jako biomarkerů CVD u pacientů s RS by mohlo pomoci najít ty pacienty, kteří mají zvýšené riziko CVD, a poskytnout jim co nejúčinnější prevenci. Všichni pacienti s RS by ale každopádně měli být pravidelně kardiologicky vyšetřováni.

(epa)

Zdroj: Mormile R. Multiple sclerosis and susceptibility to cardiovascular diseases: Implications of ethnicity-related interleukin-17A gene polymorphism? Med Hypotheses. 2015 Jun 20; pii: S0306-9877(15)00225-X; doi: 10.1016/j.mehy.2015.06.006. [Epub ahead of print]



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#