#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv pohlaví na průběh roztroušené sklerózy

13. 2. 2012

Předpokládá se, že pohlaví pacienta ovlivňuje průběh roztroušené sklerózy (RS). U žen je pozorována vyšší incidence RS, ale u mužů je popisována horší prognóza. Úbytek bílé a šedé mozkové hmoty je nalézán u všech pacientů s RS a následkem těchto změn dochází ke snížení kognitivních funkcí pacientů. Dle práce nizozemských autorů z University Medical Center v Amsterdamu, prezentované na 5. konferenci ECTRIMS/ACTRIMS, je i stupeň atrofizace mozkové tkáně závislý na pohlaví pacienta.

Předpokládá se, že pohlaví pacienta ovlivňuje průběh roztroušené sklerózy (RS). U žen je pozorována vyšší incidence RS, ale u mužů je popisována horší prognóza. Úbytek bílé a šedé mozkové hmoty je nalézán u všech pacientů s RS a následkem těchto změn dochází ke snížení kognitivních funkcí pacientů. Dle práce nizozemských autorů z University Medical Center v Amsterdamu, prezentované na 5. konferenci ECTRIMS/ACTRIMS, je i stupeň atrofizace mozkové tkáně závislý na pohlaví pacienta.

Autoři studie se zaměřili na vyšetření vztahu atrofizace centrálního nervového systému a kognitivních funkcí u pacientů s RS a definovali rozdíly těchto změn mezi jednotlivými pohlavími. Do studie bylo zařazeno 120 pacientů s relaps-remitující formou RS v období 6 let po stanovení diagnózy. 40 pacientů byli muži. Kontrolní skupinu tvořilo 30 zdravých žen a 20 mužů. U účastníků studie byla provedena strukturální 3teslová magnetická rezonance zahrnující 3DT1 sekvenci pro určení objemu mozku a vyšetření kognitivních funkcí. Skupiny žen a mužů byly srovnatelné s ohledem na věk, vzdělání, stupeň postižení, objem mozkových lézí a délku trvání choroby.

Pomocí metody Siena X byly vypočítány objemy šedé a bílé hmoty mozkové a celkové objemy mozku korigované obvodem lebky pacienta. K určení objemu subkortikální šedé hmoty bylo užito metody FIRST, která analyzuje mozkové oblasti včetně thalamu, nukleus caudatus, putamen a další a umožňuje měření pravo- a levostranných struktur. Kognitivní funkce byly vyšetřovány v 8 doménách včetně exekutivních funkcí a vizuálně prostorové paměti a psychomotorické rychlosti.

Většina objemu mozkové tkáně byla redukována s výjimkou bilaterálních hippokampů a amygdal u mužů a pravostranného hippokampu u žen. Redukce objemů tkáně byly větší u mužů. U mužů byly postiženy všechny kognitivní funkce s výjimkou vizuálně prostorové paměti. U žen nebyla výrazněji postižena žádná kognitivní doména. Rozdíly mezi skupinami odlišného pohlaví byly nalezeny v objemu levého nukleus caudatus, verbální paměti a průměrného poznání. U RS skupiny byla poznávací funkce nejlépe definována vzděláním, objemem pravého thalamu a pohlavím. Objem pravého thalamu signifikantně koreloval s průměrnou poznávací  funkcí u RS pacientů, zatímco poznávací funkce u RS žen byla predikována pouze vzděláním a nekorelovala s objemem mozku.

Závěrem autoři konstatovali, že přítomná atrofie thalamu byla spojena s kognitivní dysfunkcí, a i když tato atrofie byla přítomna u obou pohlaví, její dopad na kognitivní funkce byl nalezen především u mužů. Výsledek studie dokazuje vliv pohlaví pacientů na průběh onemocnění RS.

(moa)

Zdroj: 5th Joint Triennial Congress of the European and Americas Committees for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS/ACTRIMS), Amsterdam: Abstract 9. Prezentováno: October 19, 2011.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#