#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv podávání natalizumabu na práceschopnost pacientů s roztroušenou sklerózou

4. 12. 2011

Švédská studie prokázala, že natalizumab snižuje pracovní neschopnost u pacientů s roztroušenou sklerózou, a má tak nejen zdravotní, ale i ekonomický přínos.Roztroušená skleróza (RS) je vzhledem k průměrnému věku svého začátku (30 let) jednou z nejčastějších neurologických příčin pracovní neschopnosti v rozvinutých zemích. Vysokým výskytem RS je známé například Švédsko.

Švédská studie prokázala, že natalizumab snižuje pracovní neschopnost u pacientů s roztroušenou sklerózou, a má tak nejen zdravotní, ale i ekonomický přínos.

Roztroušená skleróza (RS) je vzhledem k průměrnému věku svého začátku (30 let) jednou z nejčastějších neurologických příčin pracovní neschopnosti v rozvinutých zemích. Vysokým výskytem RS je známé například Švédsko. Ve Švédském ústavu ekonomiky zdraví proto provedli retrospektivní studii, ve které hodnotili přínos léčby natalizumabem na pracovní neschopnost pacientů s RS. Natalizumab je zástupcem nové generace biologické terapie a v klinických studiích prokázal svoji účinnost na snížení výskytu recidiv a zánětlivé aktivity u RS.

Do studie byli zahrnuti všichni pacienti ze Švédského registru roztroušené sklerózy, u nichž byla zahájena léčba natalizumabem mezi červnem 2007 a květnem 2008. Údaje o typu zaměstnání a pracovní neschopnosti v podobě počtu odpracovaných hodin za týden byly zjištěny retrospektivně pomocí dotazníku. Poté byl porovnán počet odpracovaných hodin za týden v době 2 týdny před zahájením léčby natalizumabem a po 50 týdnech léčby.

Výsledky ukázaly, že po 50 týdnech léčby natalizumabem se u pacientů s RS zvýšil počet odpracovaných hodin za týden průměrně o 3,3 (p < 0,01). Tento údaj byl vyčíslen také v peněžní hodnotě. Ukázalo se, že většího poklesu pracovní neschopnosti bylo dosaženo u pacientů s kratším trváním choroby (p = 0,025) a u pacientů ve věku 25–35 let (p = 0,002).

Tato studie prokázala, že natalizumab po jednom roce léčby snižuje pracovní neschopnost pacientů s RS. Navíc je z hlediska zvýšení schopnosti pracovat výhodnější časnější zahájení léčby RS natalizumabem.

(zza)

Zdroj: Olofsson S, Wickström A, Häger Glenngård A, et al. Effect of Treatment with Natalizumab on Ability to Work in People with Multiple Sclerosis: Productivity Gain Based on Direct Measurement of Work Capacity before and after 1 Year of Treatment. BioDrugs 2011(Oct 1);25(5):299-306.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#