#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vitamin D3 v léčbě roztroušené sklerózy

15. 8. 2012

Finští vědci ukázali, že přidání vitaminu D3 k interferonu β-1b u pacientů s roztroušenou sklerózou snižuje aktivitu choroby sledovanou pomocí magnetické rezonance (MR).

Finští vědci ukázali, že přidání vitaminu D3 k interferonu β-1b u pacientů s roztroušenou sklerózou snižuje aktivitu choroby sledovanou pomocí magnetické rezonance (MR).

Cílem 12měsíční dvojitě zaslepené placebem kontrolované randomizované studie bylo zhodnotit účinnost a bezpečnost vitaminu D3 přidaného k interferonu β-1b v léčbě roztroušené sklerózy. Pacienti v obou skupinách užívali interferon β-1b, v jedné skupině byl přidán vitamin D3 a ve druhé placebo. Primárním sledovaným parametrem byl objem lézí v T2-váženém obraze na MR (T2-lézí), podíl pacientů se sérovou hladinou 25-hydroxyvitaminu D ≥ 85 nmol/l a počet nežádoucích příhod. Sekundární sledované parametry zahrnovaly počet enhancujících T1-lézí a nových T2-lézí na MR, roční výskyt relapsů a změnu skóre EDSS (Expanded Disability Status Scale).

Výsledky ukázaly průměrné zvýšení objemu T2-lézí ve skupině s placebem o 287 mm3 a ve skupině s vitaminem D o 83 mm3 (p = 0,105). Sérová hladina 25-hydroxyvitaminu D se ve skupině s podáváním vitaminu D zvýšila z průměrných 54 na 110 nmol/l a hladiny ≥ 85 nmol/l dosáhlo 84 % těchto pacientů v porovnání se 3 % v placebové skupině. U pacientů léčených vitaminem D bylo zjištěno méně nových T2-lézí (p = 0,286), významně méně T1-enhancujích lézí (p = 0,004) a trend k nižšímu skóre EDSS. Roční výskyt relapsů byl v obou skupinách stejný. Přidání vitaminu D nevedlo ke zvýšenému výskytu nežádoucích příhod.

Přidání vitaminu D k interferonu β-1b při léčbě roztroušené sklerózy vedlo k nižší aktivitě choroby podle vyšetření MR a významně nižšímu počtu T1-enhancujících lézí.

(zza)

Zdroj:  Soilu-Hänninen M. et al. A randomised, double blind, placebo controlled trial with vitamin D3 as an add on treatment to interferon β-1b in patients with multiple sclerosis. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2012 May; 83 (5): 565–71. Epub 2012 Feb 22.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#