#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

V léčbě roztroušené sklerózy by se v budoucnu mohla uplatnit transplantace lidských kmenových buněk odvozených z adipocytů

3. 7. 2014

Experimentální studie u potkanů ukázala potenciál lidských kmenových buněk odvozených z adipocytů diferencovat se na oligodendrocyty, podpořit remyelinizaci a zlepšit motorické funkce, což by bylo možné využít při transplantační léčbě neurodegenerativních onemocnění, jako je roztroušená skleróza.

Autoři této nedávno publikované studie použili model fokální demyelinizace navozené injekcí lysolecitinu do páteřní míchy u dospělých potkanů. Ze 40 potkanů byla u randomizované skupiny provedena transplantace lidských kmenových buněk odvozených z adipocytů (ADCS). Poté byla jednou týdně hodnocena motorická výkonnost pomocí standardní škály EAE. Po 4 týdnech bylo provedeno histologické hodnocení remyelinizace a demyelinizace s barvením luxol fast blue a pomocí imunohistochemické metody byla posouzena přítomnost buněk typu oligodendrocytů v poškozené páteřní míše.

Výsledky ukázaly schopnost ADSC diferencovat v buňky fenotypu oligodendrocytů. U potkanů po transplantaci byla zjištěna větší míra remyelinizace a významně lepší motorické funkce než u kontrolních zvířat.

Autoři svou práci uzavřeli s tím, že transplantované ADSC by mohly představovat zdroj nových buněk při léčbě neurodegenerativních onemocnění včetně roztroušené sklerózy.

(zza)

Zdroj: Ghasemi N., Razavi S., Mardani M., et al. Transplantation of human adipose-derived stem cells enhances remyelination in lysolecithin-induced focal demyelination of rat spinal cord. Mol Biotechnol. 2014 May; 56 (5): 470–8; doi: 10.1007/s12033-014-9744-2.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#