#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

TSPO – nový potenciální terapeutický cíl u roztroušené sklerózy?

12. 9. 2013

Roztroušená skleróza (RS) je autoimunní demyelinizační onemocnění. Dostupná imunomodulační léčba vede u relaps-remitující RS ke snížení frekvence relapsů i tvorby nových plaků v centrálním nervovém systému (CNS).

Roztroušená skleróza (RS) je autoimunní demyelinizační onemocnění. Dostupná imunomodulační léčba vede u relaps-remitující RS ke snížení frekvence relapsů i tvorby nových plaků v centrálním nervovém systému (CNS). Toto však zcela uspokojivě neplatí pro primární či sekundární progresivní RS. Na poli farmakologické léčby jsou proto stále vedeny studie zaměřené na eventuální nové léky.

Translokátorový protein (TSPO), dříve známý jako periferní benzodiazepinový receptor, může mít dle dosavadních studií význam u poškození CNS. Jde o protein lokalizovaný na vnější mitochondriální membráně. K jeho up-regulaci dochází u nemocí CNS včetně Alzheimerovy choroby, Huntingtonovy choroby či při poranění CNS. TSPO by tedy mohl být zajímavým cílem pro lékovou modifikaci.

Možnou látkou sloužící jako TSPO ligand je etifoxin, užívaný jako anxiolytikum. Etifoxin má významnou afinitu k TSPO a dle předchozích studií má na CNS pozitivní efekt. Etifoxin například zlepšuje periferní neuronální regeneraci, stimuluje neurální steroidogenezi a má anxiolytický účinek.

V nedávno publikovaných výsledcích laboratorního experimentu byl etifoxin studován u modelů myší autoimunní encefalomyelitidy (EAE) a RS. Na těchto modelech byl prokázán efekt etifoxinu u EAE, kdy byla zmírněna závažnost průběhu encefalomyelitidy, pokud byl podán před rozvinutím klinických příznaků či došlo ke zlepšení v případě, že byla látka podaná u jasně rozvinuté nemoci. Zlepšení bylo spojeno se zmírněním zánětlivých změn lumbální části míchy. Modulace TSPO aktivity pomocí etifoxinu tak vedla k mírnější infiltraci míchy imunitními buňkami a ke zvýšenému stupni oligodendrogliální regenerace následující zánětlivou demyelinizaci.

Výsledky tohoto experimentu naznačují, že modulace TSPO může být potenciální novou terapeutickou možností u demyelinizačních onemocnění, které zahrnují i RS. Tento přínos by mohl být srovnatelný s efektem systémově podaných steroidů, přičemž by se ale bylo možno vyhnout nežádoucím účinkům spojeným s jejich dlouhodobým užíváním.

(eza)

Zdroj: Daugherty D. J., et al. A TSPO ligand is protective in a mouse model of multiple sclerosis. EMBO Mol Med 2013. Jun; 5 (6): 891–903



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#