#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Těhotenství u žen s roztroušenou sklerózou je bezpečné

3. 11. 2011

Kanadští vědci ve své nejnovější studii publikované v červnu 2011 udávají, že roztroušená skleróza (RS) u žen není všeobecně spjata s riziky pro plod. To je velmi významné zjištění, neboť roztroušená skleróza se až u 75 % žen manifestuje v rané dospělosti, tedy ještě předtím, než se rozhodnou mít rodinu.

Kanadští vědci ve své nejnovější studii publikované v červnu 2011 udávají, že roztroušená skleróza (RS) u žen není všeobecně spjata s riziky pro plod. To je velmi významné zjištění, neboť roztroušená skleróza se až u 75 % žen manifestuje v rané dospělosti, tedy ještě předtím, než se rozhodnou mít rodinu. Předcházející studie na toto téma popisují, že téměř jedna třetina žen s RS otěhotní až po manifestaci choroby, což jen vyzdvihuje nutnost pochopení dopadů RS u matek na průběh těhotenství. A to se také stalo ústředním tématem zmíněné kanadské retrospektivní kohortní studie.

Tým lékařů analyzoval údaje z let 1998 až 2009, a to ze dvou databází – Brtish Columbia (BC) MS Clinics database a BC Perinatal Database Registry. Nalezeno bylo celkem 432 porodů u žen s RS a k nim přiřazeno 2975 porodů zdravých žen. Srovnání proběhlo podle gestačního věku, porodní hmotnosti a typu porodu (vaginální vs. sekce). Lékaři přihlíželi rovněž k věku nástupu RS, době trvání nemoci a stupni invalidity.

Výsledky ukázaly, že děti narozené ženám s RS neměly signifikantně odlišný průměrný gestační věk ani porodní hmotnost ve srovnání s dětmi narozenými ženám zdravým. U žen s RS nebyl častější ani vaginální způsob porodu, ani císařský řez. Podle autorů bylo u žen s vyššími stupni invalidity při RS mírně vyšší riziko vedlejších dopadů na těhotenství, toto riziko však nebylo statisticky signifikantní a je zapotřebí dalšího výzkumu. Věk manifestace onemocnění ani doba jejího trvání nebyly s dopady na těhotenství ani na plod spojeny.

(pes)

Zdroj: Mia L. van der Kop, Mark S. Pearce, Leanne Dahlgren, Anne Synnes, Dessa Sadovnick, Ana-Luiza Sayao and Helen Tremlett. Neonatal and Delivery Outcomes in Women with Multiple Sclerosis. Annals of Neurology 2011(June 27, Jul); 70:41-50. Doi: 10.1002/ana.22483



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#