#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Srovnání účinnosti natalizumabu a interferonu beta-1a v léčbě relaps-remitentní formy roztroušené sklerózy

11. 3. 2012

Natalizumab je první monoklonální protilátka schválená k léčbě relaps-remitentní formy roztroušené sklerózy (RR-RS). Nicméně jeho použití je v současné době vedeno jako léčba druhé linie po selhání jiných imunomodulačních léků či pro RS s rychlou progresí.

Natalizumab je první monoklonální protilátka schválená k léčbě relaps-remitentní formy roztroušené sklerózy (RR-RS). Nicméně jeho použití je v současné době vedeno jako léčba druhé linie po selhání jiných imunomodulačních léků či pro RS s rychlou progresí.

Italští autoři v nedávno publikovaném článku provedli srovnávací retrospektivní studii s cílem porovnat účinnosti natalizumabu a klasického imunomodulačního léku, kterým byl v tomto případě interferon beta-1a (INFβ1a) podávaný subkutánně (Rebif 44 µg). Srovnali dvě skupiny pacientů s počtem 42 jedinců (ženy v počtu 35) s RR-RS, kteří byli léčeni natalizumabem nebo IFNβ1a v období nejméně 12 posledních měsíců. Porovnávány byly anualizovaný počet relapsů (ARR), změny v EDSS skóre (Expanded Disability Status Scale) a počet kontrast akumulujících lézí na MRI vyšetření (CEL).

V obou skupinách pacientů byl anualizovaný počet relapsů po 12 měsících léčby signifikantně nižší než ve 12 měsících před léčbou – ve skupině s natalizumabem 0,24 oproti 1,5 a ve skupině s INFβ1a 0,55 oproti 1,1. Účinek natalizumabu byl hodnocen jako signifikantně větší (p = 0,0125). Při hodnocení EDSS byla redukce skóre signifikantně výraznější rovněž ve skupině s natalizumabem (p = 0,0018). Při hodnocení MRI vyšetření došlo v obou skupinách k poklesu frekvence a počtu sledovaných lézí. Při delším sledování pacientů pak ve druhém roce léčby byly změny ARR a EDSS obdobné změnám sledovaným v roce prvním, nicméně počet kontrastních lézí na MRI významněji klesl ve skupině pacientů léčených natalizumabem (p = 0,008).

Autoři konstatují, že tato retrospektivní srovnávací studie svědčí o tom, že ačkoliv u pacientů s RR-RS oba podávané léky dobře fungovaly, přesto se natalizumab jevil více účinný podle sledovaných klinických a radiologických parametrů aktivity nemoci. Nicméně jenom prospektivní randomizované srovnávací studie mohou tuto hypotézu podpořit a současně v budoucnosti pomoci v klinické praxi ve volbě nejvhodnější terapie.

(eza)

Zdroj: Lanzillo R, et al. Natalizumab vs interferon beta 1a in relapsing-remitting multiple sclerosis: a head-to-head retrospective study. Acta Neurol Scand. E-publikováno: 23. listopadu 2011. DOI: 10.1111/j.1600-0404.2011.01622.x



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#