#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Spokojenost s léčbou u pacientů s roztroušenou sklerózou

2. 12. 2014

Chorobu modifikující léky (DMTs) jsou u roztroušené sklerózy (RS) většinou spojeny s nepohodlným způsobem užívání a závažnými vedlejšími účinky, a mají proto nízkou míru adherence k léčbě. Studie autorů z amerického Bostonu zkoumala spokojenost pacientů s RS s užívanou léčbou – interferonem β-1a podávaným intramuskulárně (IFNβ-1a IM), interferonem β-1a podávaným podkožně (IFNβ-1a SC), glatirameracetátem (GA) a natalizumabem. Autoři zároveň zkoumali vliv spokojenosti s léčbou na míru adherence k léčbě.

Chorobu modifikující léky (DMTs) jsou u roztroušené sklerózy (RS) většinou spojeny s nepohodlným způsobem užívání a závažnými vedlejšími účinky, a mají proto nízkou míru adherence k léčbě. Studie autorů z amerického Bostonu zkoumala spokojenost pacientů s RS s užívanou léčbou – interferonem β-1a podávaným intramuskulárně (IFNβ-1a IM), interferonem β-1a podávaným podkožně (IFNβ-1a SC), glatirameracetátem (GA) a natalizumabem. Autoři zároveň zkoumali vliv spokojenosti s léčbou na míru adherence k léčbě.

K hodnocení spokojenosti s léčbou byl využit dotazník The Treatment Satisfaction Questionnaire for Medicine, který vyplnilo 226 pacientů s RS. V celkové míře spokojenosti nebyl mezi jednotlivými skupinami statisticky významný rozdíl. Skupina s natalizumabem byla ve srovnání se skupinou léčenou IFNβ-1a IM spokojenější se schopností léku snižovat aktivitu RS a předcházet relapsům. Skupina léčená natalizumabem byla rovněž s léčbou celkově spokojenější než skupina s IFNβ-1a IM a pozitivněji hodnotila způsob užívání léku než obě skupiny s interferonem i skupina s GA. Pacienti ve skupině s IFNβ-1a IM si častěji než pacienti v jiných skupinách stěžovali na způsob užívání. Menší spokojenost s léčbou byla asociována s horší adherencí k léčbě u skupiny s IFNβ-1a SC a GA.

Výsledky studie ukázaly, že pacienti léčení natalizumabem, jsou s léčbou spokojenější než pacienti léčení jinými DMTs. Tyto výsledky by mohly být při rozhodování o léčbě RS užitečné pro pacienty s RS i zdravotníky.

(epa)

Zdroj: Glanz B. I., Musallam A., Rintell D. J., et al. Treatment satisfaction in multiple sclerosis. Int J MS Care. 2014 Summer; 16 (2): 68–75; doi: 10.7224/1537-2073.2013-021.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#