#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Roztroušená skleróza u dětí – žádná souvislost s chronickou cerebrospinální žilní insuficiencí

5. 3. 2013

V současné době je udáváno, že u 2–5 % pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) jsou diagnostikovány příznaky choroby před 18. rokem života (pediatrický typ RS – POMS). I když výskyt RS u dětí není častý, stále více pozornosti je věnováno genetickým faktorům (např. HLA-DRB1 15. genotypu) a vlivům okolního prostředí (infekce virem Ebstein–Barrové, hypovitaminóza D), které mohou přispět k rozvoji nemoci.

V současné době je udáváno, že u 2–5 % pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) jsou diagnostikovány příznaky choroby před 18. rokem života (pediatrický typ RS – POMS). I když výskyt RS u dětí není častý, stále více pozornosti je věnováno genetickým faktorům (např. HLA-DRB1 15. genotypu) a vlivům okolního prostředí (infekce virem Ebstein–Barrové, hypovitaminóza D), které mohou přispět k rozvoji nemoci. Teorie o vzniku RS v adultním věku prezentovaná Zambonim a kol. předpokládá, že chronická cerebrospinální žilní insuficience (CCSVI) vzniklá na podkladě kongenitální malformace působí nedostatečnou žilní drenáž CNS s následnou depozicí železa, zánětem, sklerózou a degenerativními změnami nervové tkáně. Další nezávislé studie však asociaci mezi CCSVI a vznikem RS neprokázaly.

Autoři italské studie předpokládali, že pokud by měla být teorie o kauzální souvislosti mezi RS a CCSVI validní, měla by být zmíněná patogenetická hypotéza prokazatelná v populaci pacientů s POMS. Autoři použili Zamboniho metodiku k provedení extra- a intrakraniálního sonografického vyšetření cév u pacientů s RS a u kontrolní skupiny zdravých osob.

Do studie bylo zařazeno 15 pacientů s nástupem RS před 18. rokem života z Centra pro roztroušenou sklerózu ve Florencii v letech 2010–2011, kteří byli bez relapsů a bez kortikoidní terapie, a 1 pacient s akutní diseminovanou encefalomyelitidou. Kontrolní skupinu tvořilo 16 zdravých jedinců. Sonograficky byly vyšetřeny vnitřní jugulární žíly, vertebrální vény a intrakraniální vény. Zaslepenou studii prováděli 2 nezávislí sonografisté. Diagnóza CCSVI byla stanovena splněním nejméně 2 kritérií dle Zamboniho.

Z výsledků vyplynulo, že frekvence výskytu CCSVI u pacientů s POMS a u zdravých osob byla srovnatelná (p > 0,05), a proto autoři této studie nepovažují přítomnost CCSVI za kauzální příčinu vzniku roztroušené sklerózy.

(moa)

Zdroje:

Amato M. P. et al. No association between chronic cerebrospinal venous insufficiency and pediatric-onset multiple sclerosis. Multiple Sclerosis Journal 2012 Dec; 18 (12): 1791–6; doi: 10.1177/1352458512445943.

Zamboni P. et al. Chronic cerebrospinal venous insufficiency in patients with multiple sclerosis. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2009; 80: 392–399.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#