#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Riziko sebevražd u pacientů s roztroušenou sklerózou

28. 2. 2013

Rozbor literatury potvrdil zvýšený výskyt sebevražd u pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) a ukázal rizikové faktory spojené se sebevražedným chováním. Součástí rutinního klinického vyšetření těchto fyzicky nemocných by mělo být také zhodnocení jejich duševního stavu.

Autoři z Harvardské lékařské fakulty provedli systematický průzkum recenzovaných časopisů a vybrali 12 článků věnovaných tématu potenciální souvislosti mezi přítomností RS a sebevražednými tendencemi. Většina těchto prací prokázala zvýšený výskyt sebevražd u pacientů s RS v porovnání s obecnou populací. Rozbor studií pomohl určit nejzávažnější rizikové faktory spojené se sebevražedným jednáním. Patří mezi ně závažnost deprese, sociální izolace, mladší věk, progresivní typ RS, nižší finanční příjem, časnější rozvoj choroby, větší míra fyzické nezpůsobilosti a situace, kdy pacient neřídí auto.

Zdá se, že výskyt sebevražd u pacientů s roztroušenou sklerózou je vyšší, než se lékaři domnívají. Je tedy třeba, aby se v rámci terapie zaměřili také na duševní stav pacienta trpícího RS a na přítomnost uvedených rizikových faktorů. Včasné odeslání pacientů s RS s vysokým rizikem sebevraždy k příslušnému odborníkovi může řadě z nich zachránit život.

(zza)

Zdroj: Pompili M. et al. Suicide risk in multiple sclerosis: A systematic review of current literature. J Psychosom Res. 2012 Dec; 73 (6): 411–7; doi: 10.1016/j.jpsychores.2012.09.011.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#