#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rebound fenomén u nemocných s RS po ukončení terapie fingolimodem

25. 10. 2016

Časopis JAMA Neurology recentně uveřejnil sérii kazuistik kalifornských neurologů, kteří u žen s roztroušenou sklerózou (RS), jejichž průměrný věk činil 35,2 roku, zkoumali vznik rebound fenoménu po ukončení léčby fingolimodem. Přestože má toto sledování limitující faktory (retrospektivní design a nedostatek imunologických údajů), zdůrazňuje potřebu hledat nové postupy pro optimální terapii a brát tento problém v potaz při zvažování, zda léčbu ukončit.

Rebound fenomén

V období 2 let zjišťovali neurologové v Kalifornii pomocí elektronické medicínské databáze a analýzy MRI snímků výskyt tzv. rebound fenoménu po ukončení léčby fingolimodem. Tento fenomén byl definován jako klinické zhoršení příznaků nebo výskyt nových či kontrastem se sytících lézí na MRI. Ve sledovaném období ukončilo léčbu fingolimodem celkem 46 nemocných a u 5 z nich (10,9 %) se v odstupu 4−16 týdnů po vysazení léku objevily relapsy. V databázi PubMed se pak dalo v období od ledna 2010 do prosince 2015 dohledat 11 podobných případů.

Pět pacientek z Kalifornie vykázalo nejen klinické příznaky, ale i nárůst změn na MRI. Nové či kontrastem zvýrazněné léze se v průměru vyskytly v počtu 9. U těchto pacientek se objevily nové léze na MRI, přestože tři z nich užívaly kortikoidy a přestože dostávaly léčbu snižující B-lymfocyty. Sledování bylo prováděno retrospektivně a nejsou známy podrobnější imunologické údaje a fenotypy pacientek, což jsou limitující faktory.

Závěr a diskuse

Navzdory zmíněným limitacím podtrhují uvedené případy pacientek nutnost optimálního načasování léčby RS. Kazuistiky prokázaly, že rebound fenomén může nastat i po krátké době (4 týdny) a přes pokračující léčbu kortikoidy. Změny terapeutického postupu založené na ovlivnění imunity vyžadují zvážení bezpečnosti léčby a současně zajištění ochrany před vznikem relapsů a klinického zhoršení.

Bude ještě třeba identifikovat další rizikové faktory, jako jsou imunologické biomarkery, v čemž by pomohl registr prospektivně sledující populaci. Studie II. fáze musejí zahrnovat sledování během vymývací fáze (washout period), aby byl zachycen rebound fenomén po ukončení imunologicky aktivní léčby. 

(imt)

Zdroj: Hatcher S. E., Waubant E., Nourbakhsh B. et al. Rebound syndrome in patients with multiple sclerosis after cessation of fingolimod treatment. JAMA Neurol 2016 Jul 1; 73 (7): 790−794, doi: 10.1001/jamaneurol.2016.0826.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#