#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Příjem alkoholu a kofeinu nesouvisí s rizikem vzniku roztroušené sklerózy

2. 4. 2013

V laické i odborné veřejnosti stále zaznívají dotazy týkající se rizika vzniku roztroušené sklerózy (RS) při zvýšené konzumaci alkoholu a kofeinu. Nicméně donedávna nebyly provedeny žádné prospektivní studie, které by tuto spojitost blíže objasnily. Lednové vydání Multiple Sclerosis však přináší výsledky práce amerických vědců, která vyústila v zajímavá zjištění.

Američtí vědci ve své práci sledovali spojitost mezi rizikem vzniku RS a příjmem alkoholu a kofeinu ve dvou velkých kohortách žen. Jednalo se o ženy, které se účastnily studie Nurses' Health Study (NHS; 92 275 žen sledovaných v období 1980–2004) a Nurses' Health Study II (NHS II; 95 051 žen sledovaných v období 1991–2005). Příjem alkoholu a kofeinu byl u těchto žen zaznamenán při vstupu do studie a poté každé čtyři roky.

V průběhu následného sledování došlo od vstupu do studie k rozvoji symptomů RS u 282 osob. Podrobnou analýzou bylo zjištěno, že konzumace alkoholu (tj. piva, vína či lihovin) nebyla spojena s rizikem vzniku RS. Stejně tak tomu bylo i v případě kofeinu, a to i v případě, že bylo samostatně zohledněno užívání kávy kofeinové i bezkofeinové.

Tyto nálezy tedy nepotvrzují obavy ze spojitosti příjmu alkoholu a kofeinu a vzniku RS.

(mik)

Zdroj: Massa J., O'Reilly E., Munger K., Ascherio A. Caffeine and alcohol intakes have no association with risk of multiple sclerosis. Mult Scler. 2013 Jan; 19 (1): 53–8; doi: 10.1177/1352458512448108



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#