#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přerušované cvičení a fyzická aktivita u nemocných s roztroušenou sklerózou

14. 10. 2015

Pacienti s roztroušenou sklerózou (RS) mohou vydržet cvičit delší dobu, pokud v průběhu intermitentně odpočívají. Toto ukázaly výsledky studie prezentované před několika lety na 24. výroční konferenci Společnosti pro roztroušenou sklerózu (CMSC) a 3. mítinku Severoamerického výboru pro léčbu a výzkum roztroušené sklerózy (ACTRIMS) v San Antoniu v Texasu.

Pacienti s roztroušenou sklerózou (RS) mohou vydržet cvičit delší dobu, pokud v průběhu intermitentně odpočívají. Toto ukázaly výsledky studie prezentované  před několika lety na 24. výroční konferenci Společnosti pro roztroušenou sklerózu (CMSC) a 3. mítinku Severoamerického výboru pro léčbu a výzkum roztroušené sklerózy (ACTRIMS) v San Antoniu v Texasu.

Únava je u nemocných s RS velmi častým symptomem. Často limituje možnosti nemocných cvičit a účastnit se fyzioterapie. Pokud však v průběhu cvičení budou občas odpočívat, může se zvětšit přínos, který jim cvičení může poskytnout. Profesor Herb Karpatkin z Hubter College Program in Physical Therapy z Brooklynu spolu s kolegy studovali, jak se změní výkonnost a míra únavy nemocných s RS, pokud budou cvičení prokládat přestávkami či pokud budou cvičit kontinuálně.

Do studie bylo zahrnuto 30 pacientů. Jejich EDSS skóre (Expanded Disability Status Scale) bylo mezi 2,0 a 6,5. Pacienti byli požádáni, aby podstoupili 6 minut kontinuální či přerušované chůze. K posouzení únavy byla použita vizuální analogová škála. Pokud pacienti podstoupili 6minutový test chůze, která nebyla přerušovaná, jejich míra únavy stoupla z 43,53 bodu na 68,73 bodu, což představovalo průměrné zvýšení o 25,20 bodu. Pokud však byla chůze přerušovaná, míra únavy stoupla z 48,03 bodu na 57,20, což je průměrné zvýšení o 9,17 bodu. Závažnost choroby, délka trvání či nálada neměly u pacientů s RS vliv na změnu skóre.

Přerušovaná fyzická aktivita tak nabízí pacientům větší přínos. Cvičení sice trvá déle, ale v čase přináší zisk. Dle dr. Karpatkina například jedna z pacientek na začátku studie nebyla schopna chůze po dobu delší než 3–4 minuty. Po několika lekcích fyzioterapie s přerušovaným režimem se její chůze významně zlepšila, byla schopna dosáhnout chůze trvající 20–25 minut, což pro ni osobně znamenalo obrovskou změnu.

Fyzická aktivita u nemocných s RS má jistě přínos. Tato studie ukazuje, že cvičení u těchto nemocných může vyžadovat velmi individuální přístup.

(eza)

Zdroj: Karpatkin H. I., Benett S. E. Abstract P19 - Consortium of Multiple Sclerosis Centers (CMSC) 24th Annual Conference and the Third Joint Meeting of Americas Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ACTRIMS). Prezentováno 4. června 2010.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#