#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prediktory dlouhodobé práceschopnosti pacientů s roztroušenou sklerózou

26. 3. 2018

Roztroušená skleróza je autoimunitní onemocnění, které vede k demyelinizaci a ztrátě axonů. Mezi její projevy patří poruchy hybnosti, jež mohou vést až k invaliditě, pro pacienty tedy může být těžké udržet si své zaměstnání.

Úvod

Pro posouzení faktorů, které se podílí na tom, že si pacienti s roztroušenou sklerózou (RS) udrží vzhledem ke své nemoci schopnost chodit do práce i po několika letech, byla realizována 10letá longitudinální pozorovací kohortová studie. Cílem bylo zvýšit povědomí o faktorech přítomných již v raných stadiích nemoci, jež jsou později důležité pro pracovní život a rovnováhu mezi prací a soukromím.

Výběr účastníků

Do studie byli zahrnuti jedinci s definitivní diagnózou RS, kteří byli ambulantními pacienty RS centra v univerzitní nemocnici ve švédském Stockholmu. Postupně byla účast nabídnuta celkem 154 osobám v produktivním věku trpícím RS. Z toho se 116 pacientů zúčastnilo 10letého sledování, 27 lidí odmítlo a 11 pacientů zemřelo.

Zpracování dat

Na počátku byla od účastníků získána data o osobních pocitech a schopnosti fungovat v denním provozu, která byla použita jako nezávislé proměnné. Po 10 letech byl vyhodnocen status zaměstnanosti, jenž nabízel tři kategorie: práce na plný úvazek, práce na částečný úvazek, bez zaměstnání. Tato data byla použita jako závislé proměnné. Pro analýzu prediktivní hodnoty nezávislých proměnných byla použita logistická regrese.

Výsledky

Mezi prediktory pro plný nebo částečný pracovní úvazek po 10 letech patřily: mladý věk (p = 0,002), jen slabě vnímaný fyzický dopad RS (p = 0,02), únava (p = 0,03), práce na plný úvazek (p = 0,001) a časté společenské nebo jiné zábavné aktivity (p = 0,001) na začátku hodnocení.

Závěr

Tato studie podtrhuje složitost pracovního života pacientů s RS a ukazuje, že pro déle udržitelný pracovní život by mohlo mít význam věnovat více pozornosti rovnováze mezi soukromým a právě pracovním životem. To platí nejen pro klinickou praxi, ale i další výzkum.

(mir)

Zdroj: Forslin M., Fink K., Hammar U. et al. Predictors for employment status in people with multiple sclerosis: a 10-year longitudinal observational study. Arch Phys Med Rehabil 2018 Jan 31, pii: S0003-9993(18)30046-7, doi: 10.1016/j.apmr.2017.12.028 [Epub ahead of print].

Navštivte také stránky www.ereska-aktivne.cz.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#