#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Práce ve směnném provozu může být rizikovým faktorem pro roztroušenou sklerózu

19. 1. 2012

Roztroušená skleróza (RS) je zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, ve kterém je významná autoimunitní odpověď na myelinové antigeny. V etiologii onemocnění jsou důležité jak faktory genetické, tak i faktory prostředí. Cílem recentně publikované studie švédského autorského týmu bylo studovat možnou asociaci mezi prací na směny a rizikem rozvoje RS.

Roztroušená skleróza (RS) je zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, ve kterém je významná autoimunitní odpověď na myelinové antigeny. V etiologii onemocnění jsou důležité jak faktory genetické, tak i faktory prostředí. Cílem recentně publikované studie švédského autorského týmu bylo studovat možnou asociaci mezi prací na směny a rizikem rozvoje RS. Toto dle autorů dosud nebylo u RS publikováno, ale v souvislosti se směnným provozem bylo popsáno zvýšené riziko rozvoje autoimunitních onemocnění (například autoimunitní tyreoiditidy), kardiovaskulárních onemocnění a nádorů.

V předkládané práci byla užita data ze dvou observačních studií populací pacientů s RS, kde byli vždy srovnávány se zdravými kontrolami. Jednalo se o populaci zvolenou dle incidence (1 343 pacientů v letech 2005–2010 a 2 900 zdravých kontrol) a dle prevalence RS (5 129 pacientů a 4 509 kontrol). Ke statistickému hodnocení byla použita metoda logistické regrese s kalkulací podílu rizika (OR – odds ratio) s intervalem spolehlivosti 95% (CI). Byl porovnáván výskyt RS mezi hodnocenými subjekty, kteří v různém věku pracovali ve směnném provozu, s těmi, kteří nikdy na směny nepracovali.

V obou studiích byla nalezena významná asociace mezi směnným provozem v mladém věku a výskytem RS (OR 1,6 v populaci vybrané dle incidence RS a OR 1,3 v prevalentní skupině). Ve skupině pacientů zvolených dle incidence RS byl podíl rizika rozvoje RS 2,0 pro ty, kteří pracovali na směny po dobu 3 let či déle ve věku do 20 let (srovnáno s těmi, kteří nikdy na směny nepracovali). Pro skupinu pacientů zvolených dle prevalence RS byl tento podíl rizika 2,1.

Výsledky lze dle autorů interpretovat tak, že pozorovaná spojitost mezi směnným provozem v mladém věku a výskytem roztroušené sklerózy v daných studiích podporuje podíl tohoto rizikového faktoru ve vývoji RS. Příčinou může být narušení cirkadiánního rytmu a nedostatek spánku, které mohou vést k porušení sekrece melatoninu a k podpoře prozánětlivé odpovědi.

(eza)

Zdroj: Hedström A. K. et al. Shift work at young age is associated with increased risk for multiple sclerosis. Ann Neurol. E-publikováno Oct 17 2011; doi: 10.1002/ana.22597



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#