#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Oligoastrocytom původně diagnostikovaný jako roztroušená skleróza

12. 4. 2016

V kazuistice publikované v únoru 2016 v časopisu Molecular and Clinical Oncology popisují čínští autoři případ 46leté ženy s oligoastrocytomem s atypickými příznaky, které původně přisuzovali roztroušené skleróze (RS).

Pacientka byla hospitalizována z důvodu závratí a ztráty rovnováhy při chůzi, které se objevily po prodělaném nachlazení a přetrvávaly 5 dní. V anamnéze měla zánět nervus opticus, který odezněl po injekční aplikaci kortikosteroidů. MRI hlavy ukázala ložiska snížené intenzity signálu T1 a zvýšené intenzity signálu T2 v blízkosti pravého bazálního ganglia a zadního rohu pravé postranní komory. Zrakové evokované potenciály byly abnormální a v cerebrospinálním moku byly zjištěny oligoklonální pásy. Byla stanovena diagnóza RS. Pacientka byla léčená methylprednisolonem a po odeznění příznaků byla propuštěna z nemocnice.

Za týden se dostavila znovu z důvodu závažných závratí a ztráty rovnováhy. MRI spektroskopie ukázala řadu abnormálních signálů a bylo vysloveno podezření na tumorové léze. Vyšetření CSF bylo normální. Doporučenou biopsii rodina pacientky odmítla.

Za další 3 týdny se stávající příznaky prohloubily a přidala se dysartrie, dysfagie, rozmazané vidění a necitlivost končetin na pravé straně. Následná MRI a stereotaktická biopsie potvrdily diagnózu oligoastrocytomu (stupně II dle WHO). Byla provedena kraniotomie, ovšem příznaky přetrvávaly a nadále progredovaly. Po měsíci pacientka zemřela v nemocnici na plicní infekci.

Obtížná diferenciální diagnostika oligoastrocytomu a RS

Oligoastrocytom je velmi vzácný tumor z neuroepitelu obsahující řadu různých neoplastických gliových buněk. Vychází z oligodendrocytů, ependymálních buněk i astrocytů a může se objevit v jakékoliv části mozkových hemisfér. Tvoří 5–10 % všech gliomů a 1 % všech mozkových nádorů a postihuje převážně osoby ve věku 30–50 let. Typickými příznaky jsou záchvaty, bolest hlavy a změna osobnosti, ovšem jeho klinické projevy i charakteristiky při zobrazovacích vyšetřeních jsou velmi různorodé, a proto je často špatně diagnostikován.

Autoři se touto kazuistikou snaží poukázat na to, že povědomí o výskytu vzácných nádorů mozku a znalost jejich klasifikace jsou při diagnostice pacientů s neurologickými příznaky, které můžou svědčit pro RS, velmi důležité.

(zza)

Zdroj: Gao J., Ti Y., Meng H. et al. A rare case of oligoastrocytoma with atypical symptoms initially diagnosed as multiple sclerosis: a case report. Mol Clin Oncol 2016 Feb; 4 (2): 206−208.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#